Arbetsmiljöarbetet – lägesrapport

Dags för en uppdatering kring arbetsmiljöarbetet! Före jul skrev Ivar i egenskap av arbetsmiljöombud om det öppna mötet vi hade kring arbetsrelaterad stress.

Vid mötet antecknades en hel del synpunkter och tankar som kom fram i diskussionen. Dessa har Cecilia Björck (viceprefekt arbetsmiljö) och jag läst och kategoriserat. Vi såg att den problembild som trädde fram i diskussionen hade en stor samstämmighet med vad som framkom under arbetsmiljödagen som tidigare i höstas arrangerades av fakulteten. Följande tematiker har identifierats:

  • kommunikation – handlar exempelvis om mail och möten och önskan om transparens
  • autonomi – frågor om balans mellan detaljstyrning kontra professionalitet och frihet i undervisning och forskning, men även om individ- kontra strukturnivå i planering av arbetet
  • osynliga arbetsuppgifter – frågor om kompetensutveckling, bedömning, studentkontakter, kursledares administrativa uppgifter mm.
  • samlad tjänsteplanering – hur undervisnings- och forskningstid exempelvis fördelar sig över året och hur detta styrs av utbildningens struktur
  • långsiktiga prioriteringar – rekrytering, kontinuitet i bemanning, kvalitetsarbete mm.

För varje område har vi satt igång olika processer som vi i ledningsgruppen tagit delat ansvar för. Beredning av frågorna sker i olika forum: arbetsmiljögruppen, studierektorsgruppen, i möten med studieadministratörer och studievägledare osv. På IPKL-mötet den 23 april kommer vi att redovisa hur långt vi kommit och lyfta arbetet i en gemensam diskussion.

Här följer exempel på vad det är som pågår nu:

  • ”Arbetsmiljö på kursnivå” – kartläggning med hjälp av studierektorer, kursledare och studievägledare av faktorer i kurserna som har betydelse för arbetsmiljön (genomströmning, examinationsformer, undervisningstid osv. – diskussioner pågår om tillvägagångssätt för detta just nu)
  • ”Inskolningsprogram” för nyanställda med extra kompetensutvecklingstid, utvecklad introduktion för nya kursledare
  • Pilotprojekt med samarbete kursledare/studieadminstatör som utvecklar förbättrade processer som fler kan lära av
  • Utvecklade rutiner för ansvarsfördelning kursledare/utbildningsadministration – tydliggörande genom framtagning av checklista
  • Utvecklade rutiner för plagiathantering, särskilt stöd, anpassad examination och extra examinationstillfällen
  • Undersökning av möjligheter att skapa 15 hp-kurser i lärarprogrammen
  • Översyn av beräkning av arbetstid och ev förslag till ny modell
  • Förbättrade rutiner vid arbete med forskningsansökningar
  • Kontinuerligt arbete med att skapa en stabil bemanningssituation
  • På fakulteten planeras också för en utbildningsdag om digital kommunikation

Bästa hälsningar,

Cecilia

Säg hej till våra nya medarbetare!

Här har vi de som blivit anställda på IPKL från årsskiftet, på kortare eller längre förordnanden:

Cecilia Lundén

Var kommer du ifrån senast? Jag arbetar även som förskollärare med pedagogistauppdrag på Tallgårdens och Ljungnas förskolor i Härryda kommun.

Vad ska du jobba med på IPKL? Jag ska nu börja arbeta som VFU-kurslärare på förskollärarutbildningen.

Vad ser du fram emot mest just nu? Jag ser mycket fram emot att få vara med och skapa de bästa förutsättningar för studenterna att få möjlighet att koppla sina teorier till praktik och därigenom öka sina kunskaper, känna glädje och växa i sin roll som blivande förskollärare.

Kristoffer Åberg

Var kommer du ifrån senast? När jag inte jobbar på IPKL hittar du mig på enhet stjärnbild i Bergsjön. Där har jag jobbat som leg förskollärare i sju år.

Vad ska du jobba med på IPKL? Jag kommer jobba på förskollärareprogrammet som vfu-kurslärare.

Vad ser du fram emot mest just nu? Att få träffa studenterna och deras handledare samt en härlig termin här på IPKL.

Tina Kullenberg

Var kommer du ifrån senast? Högskolan Kristianstad.

Vad ska du jobba med på IPKL? Jag ska undervisa om barns lärande och språkande.

Vad ser du fram emot mest just nu? Att få inspireras av er och utvecklas i vetenskapligt avseende. Hoppas också få chansen att bidra med mina (dialogpedagogiska) kompetenser inom teoretisk och praktisk pedagogik.

Kristina Hunehäll Berndtsson

Var kommer du ifrån senast? Före årsskiftet arbetade jag dels som förskollärare inom Kungsbacka kommun, samt som biträdande forskare i forskningsprojektet Brottsplats skola: Förrättsligande av unga som offer och förövare i skolan (VR) för vilket Johannes Lunneblad är projektledare.

Vad ska du jobba med på IPKL? Nu är jag doktorand i Barn- och ungdomsvetenskap. Jag ska skriva min avhandling inom ramen för forskningsprojektet Ungdomar, utsatthet och skola. Elevperspektiv på våld, trakasserier och kränkningar (Forte) för vilket Ylva Odenbring är projektledare och Thomas Johansson är medverkande forskare.

Vad ser du fram emot mest just nu? Nu ser jag mest fram emot att sätta mig in i projektet, komma igång med kurser och att lära känna alla på IPKL!

Gott nytt år

Hej alla medarbetare!

Hoppas att de första veckorna på det nya året flutit på bra. Själv har jag jobbat med examinationer i LÖXA1G, struliga Primulafrågor, översyn av all bemanning tillsammans med Anne Bivall, sammansättning av årshjulet som Malin Behnke nu skickat ut på mailen, lite lite forskningsjobb och många samtal. Annika BR och jag har också varit på avslutning i det chefsutvecklingsprogram som vi varit med i sedan april förra året. Det har varit en spännande kurs med allt från upplysning om hur staten fungerar till teorier om det mänskliga psyket. Vi hoppas att våra nyvunna kunskaper på något sätt ska komma organisationen till del. Här några bilder från kursen:

När det gäller årshjulet så kan det hända att ni nu ser saker som ni tycker fattas. Hör då av er så samlar vi ihop synpunkter och uppdaterar! Höstens IPKL-möten har ännu inte fått några datum t.ex., så det är inte komplett. Det behövs säkert också flera specialiserade årshjul på denna mångfacetterade arbetsplats, allt behöver inte finnas i just detta dokument, men vi prövar nu denna gemensamma bild för att se om det bidrar till någon slags överblick.

Veckan har också inneburit mottagande av fyra nyanställda! Mycket roligt och glädjande. Jag har bett dem presentera sig själva så ni får ”möta” dem i nästa blogginlägg…

Några förändringar som skett från årsskiftet när det gäller uppdrag:

  • Sylvi Vigmo är fortfarande viceprefekt för forskarutbildningen men inte längre studierektor för IT-området. Det är nu istället Thomas Hillman.
  • Björn Haglund är fortfarande studierektor för grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem men han har minskat tiden för uppdraget något och därmed släppt barn- och ungdomsmasterprogrammet som tidigare ingick. Här är det inte helt klart vem som tar över än.
  • Studierektor för uppdragsutbildning/samverkan – här har vi heller ännu ingen på plats, så detta nya uppdrag är inte tillsatt än.
  • Annika Lantz Andersson är nu vicedekan med ansvar för forskarutbildning och Mona Lundin är studierektor här på IPKL för forskarutbildningen. Vi smög igång denna förändring redan före jul, och informerade om den, men nu är det alltså helt på plats.
  • Anne Kultti är ny programledare för barn- och ungdomsmastern och Patrik Lilja är åter från sin föräldraledighet och därmed tillbaka på posten som programledare för IT-mastern.

Bästa hälsningar från prefekten