Barn- och barndomssociologiska kollegiet

Tre snabba frågor till Björn Haglund, en av initiativtagarna till en ny kollegieverksamhet vid IPKL:

–        Hur kom det sig att ni tog initiativ till detta kollegium?

Vi hade under lång tid haft diskussioner med Center för Skolutveckling (CfS) hur vi skulle kunna utveckla ett djupare samarbete kring frågor som berörde fritidshem. Fritidshem är en kvantitativt mycket stor verksamhet men förutsättningarna för att bedriva verksamheten är ofta mindre goda. CfS menade att personalen behövde uppmärksammas och även fortbildas och här såg vi då en möjlighet att bidra. Det visade sig också att samma behov fanns när det gällde förskollärare som arbetar i förskoleklass. Vi beslöt då att skapa ett kollegium som bjöd in fältet till föreläsningar samt diskuterade verksamhetsnära frågor riktade till fritidshem och förskoleklass.

–        Hur har ni spridit information till verksamma lärare om föreläsningarna och hur har intresset varit?

CfS har varit till stor hjälp här då de har en god överblick samt har upparbetade kommunikationskanaler med fältet. Det innebär att vi, i samråd med CfS, diskuterar möjligt innehåll och att information om föreläsningar och liknande sänds ut via CfS redan etablerade kanaler. Hittills har vi genomfört en föreläsning riktad till fritidshem (Catarina Andishmand – Fritidshem eller servicehem?). Vi var nyfikna på hur många som skulle komma…5, 10 eller 20? Det kom nästan 50 personer till föreläsningen så det måste betraktas som en stor succé! Imorgon (27 februari) är det dags för nästa föreläsning som riktar sig till förskoleklassen (Bedömning i Förskoleklassen med Eva Johansson från Högskolan Väst). Här har vi fått uppgifter på att minst 75 personer är intresserade av att komma!

–        Vilka innehåll planerar ni för framåt?

Vi kommer att genomföra ytterligare två föreläsningar nu under våren. Den 4 maj kommer Monika Hansen Orwehag att föreläsa på temat: Fritidspedagogisk didaktik – att vara lärare i fritidshem och den 29 maj kommer Helena Ackesjö att föreläsa på temat: Övergångar mellan skolformer” – med förskoleklassen i fokus. Höstens program är inte planerat än men vi har gott om idéer.

En bild som Karin Mellegård, kollegiesekreterare, tog vid första tillfället

Rapport från produktiv dag på Ågrenska och lite blandad info

Ett härligt gäng på plats: Nathalie, Christer, Eva, Oskar, Kristin, Mai, Desirée, Doris och Anne

Här får ni en första skymt av vår nya administrativa chef, Kristin Martinsson, som börjar hos oss efter påsk. Redan den 14 mars kommer hon och besöker IPKL för att hälsa på fler medarbetare, se vart hon ska få sin arbetsplats mm.

Det vi jobbade med igår på Ågrenska var tre saker (två av dem har kopplingar till årets arbetsmiljöarbete):

  • Kan vi få fram en mer transparent och praktisk modell för att räkna ut arbetstiden. IPS har t.ex. det här förklarande dokumentet, vilket vi tycker är inspirerande, men de har inte retendo… hur kan vi få ut det bästa av båda?
  • Hur kan vi få bättre interna processer när det gäller att ta fram budget till forskningsansökningar? Här kom vi ganska långt, och Oskar kommer lägga upp info om en processgång vi kom fram till här inom någon vecka.
  • Hur kan vi få bättre processer för att hålla ordning på alla medarbetares kontering? Förutom att bemanning i retendo ska stämma, ska även lönen dras från ”rätt konton”, dvs., den tid man undervisar finansieras av utbildningsmedel och den del man arbetar i projekt finansieras av projektet – och det gäller att hålla ordning på detta när förändringar är på gång (justeringar i projekt, planerad ledighet osv.). Här har vi nog också en förbättrad process på gång, men det kräver lite mer arbete. Jag återkommer om det, tillsammans med förtydligad info om vad detta med ”tjänsteansvarig” innebär (den person i ledningsgruppen som kallar till utvecklingssamtal). Det var något vi införde för ett år sedan. Nu har vi lite erfarenhet och ser en del som behöver göras bättre.

Vad händer annars? På sista tiden har mycket handlat om RALS för prefekten. RALS är lönerevisionen, den som började i september med att vi hade löneenkät och lönesamtal (om ni minns). De flesta löner är klara, men inte alla, och det är osäkert om det blir färdigt till marslönen som var tänkt, men vi får se. Oavsett så kommer den nya lönen gälla retroaktivt från oktober 2017.

Den utlovade arbetsmiljöenkäten närmar sig. Mer info om detta kommer också, men redan nu är känt att enkäten går ut före påsk och ett par veckor senare får vi resultatet. Vi hoppas på stort deltagande!

På utbildningssidan diskuterar vi antagningstal och hur vi kan göra bruk av de extra HST (helårsstudieplatser) vi bett att få. Ny kurs inom Lärande och IT är på gång!

Jag fick på ett möte se denna intressanta bild över det demografiska läget i Sverige. Det gula strecket visar antal 15-åringar 2015, alltså den grupp som nu börjar bli potentiella sökande till våra lärarprogram. En riktig dipp – i kombination med att det är hyfsat lätt att få jobb – i kombination med att bristen på förskollärare och grundlärare-fritidshem är skriande. En stor utmaning för samhället och för oss!

Bild vi såg och diskuterade på prefektrådet i veckan