Hej igen efter ännu en långhelg
Det är lite känsla av slutspurt och nästan-sommar nu, även om det ännu faktiskt är flera veckor till sommarsemestern. Många frågor är vi mitt uppe i och de återstår att lösa, men när jag tittar igenom bilderna i mobilen från senaste månaden blir det uppenbart att många ljuspunkter finns i flödet som är värda att uppmärksamma. Milstolpar passeras – både för enskilda medarbetare som vi får dela, och för institutionen som helhet. Här är några:
Finfika i B-huset för att högtidlighålla…
...Géraldine Fauville som fick ta emot pris till Eva Selin Lindgrens minne.
Besök från Indonesien med vilka vi nu planerar upprätta ett femårsavtal för ökat samarbete. På onsdag finns chans att lära mer av Vina Adriany från Indonesien som är här under ett par veckor och arbetar tillsammans med Anette Hellman. Se program för endagskonferensen om religion och förskola som de arrangerar tillsammans med IDPP.
Från en av vårens lyckade disputationer där Magnus Karlsson lade fram sin avhandling om moraliskt arbete i förskolan – går att läsa här.
En kommande disputation att se fram emot – Ewa Skantz Åberg (fotot fick jag från en av handledarna Annika Lantz Andersson som var med vid spikningen, tack!)
Vad har vi annars på gång? Många frågor kantas av situationen i institutionens (och fakultetens) ekonomi. Vi har länge haft ett problematiskt överskott i ekonomin, men det har nu vänt, och då vänder det snabbt.
Prognosen är att alla pengar vi haft ”på lager” tar slut i år och sedan går vi ner på minus, något vi försöker vända.
Hur kan man påverka en institutions ekonomi? För det första gäller det att öka intäkterna. Därför är det en viktig fråga, båda för ekonomin men också för samhällets behov, att VT19 anta studenter på förskollärarutbildningen för yrkesverksamma igen. Ju fler studenter vi har, ju mer intäkter får vi. Vi hade länge väldigt många studenter men för få lärare, därför blev det mycket pengar över och många lärare drog på sig övertid. Nu har vi ”rekryterat i kapp” och borde ha kapacitet att anta fler igen. Det är inte oproblematiskt att bara anta fler, de senaste terminerna har det varit svårt att fylla platserna på förskollärarutbildningen, men Y-inriktningen tror vi kommer bli en viktig satsning. För det andra gäller det att inte öka utgifterna, därför har vi fått vara försiktiga den här våren och inför hösten med att anställa fler, även om några har tagit tjänstledigt. För det tredje tittar vi på ekonomin i alla delar: kursbudgetar, inköp, strategisk tid för olika uppgifter osv. Under hösten planerar vi för hur budgeten ska läggas 2019, och redan nu diskuterar vi vad vi ska prioritera så förutsättningarna blir klara.
Inom forskarutbildningen har det varit fullt upp med att granska ansökningar till olika aktuella antagningar – forskarskolorna CUL och ReCEC. Vi hoppas få ett antal nya doktorander till IPKL – beslut här väntar inom kort. Sylvi Vigmo (viceprefekt forskarutbildning) och jag har beställt ett bibliometriskt underlag för att ta med oss in i arbetet med utvärdering av forskarutbildningsämnet Barn- och ungdomsvetenskap. Vi sammanställer detta nu och hoppas hinna bjuda in till en diskussion i forskningsmiljöerna innan sommaren.
Resultatet från arbetsmiljöenkäten har kommit nu och vi i ledningsgruppen fick i förra veckan en presentation av det från Marianne Leffler och Olle Persson som stöder arbetet från personalenheten. Nästa IPKL-möte kommer att ägnas helt åt arbetsmiljöenkäten. Vi har tänkt att alla ska få ta del av resultatet och även diskutera det i mindre grupper för att sedan ge inspel om vad vi ska prioritera i kommande handlings- och verksamhetsplan. Tanken var att vi skulle tala om lönerevisionsarbetet detta IPKL-möte, men vi får skjuta på det till efter sommaren.
I eftermiddag blir det institutionsråd där vi ska ta upp framtiden för LinCS-labbet och nya kursplaner som ska antas.
Ha en bra dag alla!
/Cecilia