En hälsning från programrådsgruppen för Masterutbildning i Barn- och ungdomsvetenskap vid IPKL  

Nytillsatt programråd

Programrådet för Masterprogrammet för Barn- och ungdomsvetenskap blev nytillsatt i januari -18. Uppdraget för detta programråd består av fortsätta utvecklingsarbete med grund i den s.k. GADD-analysen (som presenterades 2016). Som utgångspunkt för arbetet har ledningen lämnat förslag till profilering av programmet utifrån två samtida utmaningar: migration och digitalisering.

Två av de största utmaningarna Masterprogrammet i Barn- och ungdomsvetenskap vid IPKL står inför är… Fortsätt läsa ”En hälsning från programrådsgruppen för Masterutbildning i Barn- och ungdomsvetenskap vid IPKL  ”

Tre snabba frågor till vår nya studievägledare

Denna termin har vi välkomnat en ny medarbetare i TA-gruppen: Karin Wester. Hon ska arbeta med studievägledning på förskollärarprogrammet. Eva Bergström som haft programmet i många år kommer att gå i pension sista oktober.

Var kommer du ifrån senast?

Humanisten, Institutionen för språk och litteraturer.

Vad var det som lockade dig att söka till IPKL?

Utbildningarna vid IPKL ligger nära mina egna intressen. Jag har länge närt en dröm om att få jobba på Pedagogen.

Till skillnad från min tidigare arbetsplats där jag  främst vägledde studenter som läste enstaka kurser ser jag nu fram emot att följa mina programstudenter under hela deras utbildningstid.

Vad ser du fram emot just nu?

Att få lära känna alla mina nya kollegor. Än så länge har alla jag träffat varit fantastiskt trevliga och hjälpsamma. Sedan ser jag naturligtvis också fram emot att få träffa alla nya studenter.

 

Nytt uppdrag på IPKL: Studierektor för externa uppdrag och samverkan

Tre frågor till Birgitta Roos Haraldsson, studierektor för externa uppdrag och samverkan:

Birgitta har lång och gedigen erfarenhet av uppdrag och samverkan och det är därför väldigt roligt att hon nu kommer leda utvecklingen av organisationen kring uppdragsverksamheten på IPKL.

Vi förstärker organisationen kring externa uppdrag och samverkan, som är en viktig verksamhet för IPKL. Du har tidigare varit handläggare för uppdrag men från 1 juli är du även studierektor för externa uppdrag och samverkan. Vad innebär det?

– Som studierektor är jag samordnare och kontaktperson samt har nu det formella ansvaret för verksamheten kring externa uppdrag och samverkan i samverkan med ledningsgruppen på IPKL. Kan på ett tydligare sätt strategiskt utveckla, och kvalitetssäkra samt leda arbetet och handläggningen kring uppdragsverksamheten, utifrån de behov och möjligheter som finns och är möjliga. Har ett handläggnings- och bemanningsansvar för de uppdrag vi åtar oss, vilket även innebär ett ansvar för uppdragens kvalitet, och att de ekonomiska ramarna hålls för uppdragen. Jag arbetar fortfarande mycket praktiskt med handläggning och kontakter kring externa uppdrag, offerter och förfrågningar av olika slag och samordnar så vi får till avtal på alla uppdrag vi genomför.

Liksom för övriga studierektorer, så finns även ett arbetsmiljöansvar för vårt arbete och våra medarbetare som arbetar med och i externa uppdrag och samverkan. Jag finns även fortsatt med i UF-Samgruppen, där vi som arbetar med externa uppdrag och samverkan på fakulteten träffas och samarbetar. T ex arrangerar vi konferensen: Forskning pågår vecka 44 varje år.

Har nu även möjlighet att arbeta mer offensivt utåt mot presumtiva uppdragsgivare och samverkanspartners än tidigare. Även samarbeta med övriga studierektorer för att t ex erbjuda lämpliga kurser inom vårt ordinarie utbud, som fristående uppdragskurser som kan erbjudas uppdragsgivare till sina anställda. Mer om detta kommer under hösten.

Vilka är ni mer i uppdragsteamet och vilka funktioner finns?

– IPKL har under flera år varit underbemannade avseende handläggningen av externa uppdrag och bl a kurssamarbeten. Verksamheten har växt men inte organisationen. Men nu är vi äntligen fler som kan samarbeta och handlägga alla de offerter, kurssamarbeten, uppdrag, uppdragsutbildningar och samarbeten vi har.

Vi som arbetar i uppdragsteamet nu är:

Nämn några av de större uppdragen som är på gång just nu?

– Vi arbetar bl a med poänggivande uppdragskurser och vi har sedan flera år samarbete med Segerstedtinstitutet. I höst kommer vi starta två kursomgångar i PDG691 Tolerans, identitet och extremism (15 hp) och PDG692 Historiografi, exkursionspedagogik och förintelsens minnesplatser (7,5 hp), söktrycket är stort till båda kurserna, där vi sköter ansöknings- och antagningsarbetet själva. Kurserna innefattar bl a internat samt exkursionsresa till Polen.

Startar en nyss avslutad uppdragskurs som fristående kurs i höst: PDG693 Arkitektur och lärande – Förskolans och skolans inne- och uterum som arena för lärande och utveckling (7,5 hp). Nu med både fysiska träffar och nätbaserade tillfällen, vilket kräver planering och teknik.

Har även förfrågningar och handlägger bl a LRFP11 Fritid, lek och relationer i fritidshem (7,5 hp) som uppdragskurs, samt önskemål om att ge hela Förskollärarprogrammets Y-inriktning som uppdrag. Får se hur planeringen fortlöper kring detta.

Har även flera internationella samarbeten och uppdrag, nu närmast kommer en grupp med ca 25 personer från Nederländerna en vecka i höst, samt en tysk masterstudent som är på IPKL i 3 månader. Har haft uppdrag för Serbien och Saudi Arabien senaste året och de har varit här under ca en veckas tid.

IPKL har även åtskilliga Skolverksuppdrag varje termin, liksom uppdragsföreläsningar, workshops, seminarier, samarbeten, uppdragsforskning av olika slag. Liksom många kurssamarbeten där vi skriver avtal med t ex Universeum, Göteborgs botaniska trädgård, Stadsmuseet, Stadsbiblioteket, Förskolor, Center för skolutveckling, samt andra universitet och högskolor etc.

Det är vi alla tillsammans på IPKL som kan arbeta för och erbjuda en kvalitativt bra extern uppdragsverksamhet, där vi kan samverka och utvecklas utifrån de verksamhetsområden och den kompetens som vi har på IPKL.

Tillbaka från semestern

Hej i upptakternas tid!

Jag hoppas alla haft en skön semester och att ni kan komma tillbaka i lugn takt. Vi i ledningsgruppen startade med en heldag igår där vi sakta men säkert erinrade oss allt vi har framför oss i höst, vad vi behöver ta i och vad vi kanske ändå inte kommer hinna med så snabbt som vi önskar.

Här sitter vi på mitt arbetsrum och jobbar och fikar hembakt

Det vi tog upp igår handlade bl.a. om höstens mötesschema. Redan i augusti kommer vi att börja bearbeta budgeten inför 2019 i olika forum. Det krävs extra uppmärksamhet på detta i höst i och med att vi har ett underskott i år och det förväntas bli större nästa år som tidigare nämnts här i bloggen (se förra inlägget). I september-oktober jobbar vi med HP/VP för 2019 och i november ska budgeten spikas.

IPKL-mötena har i höst följande preliminära innehåll:

17 september 

  • Pågående strategifrågor (HP/VP), varje viceprefekt presenterar samt information om årets lönerevision (RALS)
  • Här kommer också en föreläsning erbjudas för alla medarbetare under senare delen av eftermiddagen – mer info kommer men håll gärna tiden!

22 oktober

Tema blended learning

19 november

Information ekonomi

17 december

Julbord och förhoppningsvis docent/professors-föreläsningar

Vi tänker oss att förlänga mötena till 1,5 timma och den 22 oktober och 19 november kommer det att finnas salar bokade efter 14:30 om det finns intresse för kollegialt ordnade möten i KAM-grupperingar (som vi haft tidigare).

Ledningsgruppen kommer under hösten att träffas varannan vecka på tisdagar.

Vidare jobbade vi igår med rutiner för in- och utresande studenter och lärare. Vi talade om arbetsmiljöenkäten vi gjorde i våras och hur diskussionerna på det efterföljande IPKL-mötet föll ut. Och till sist gick vi igenom alla kommande utvärderingar som ligger framför. Vi har i det närmaste

  • Utvärdering av IT-mastern
  • Fortsättning på utvärdering av lärarprogrammen genom intervjuer under hösten
  • Utvärderingen av forskningen (RED19)
  • Utvärderingar av forskarutbildningsämnet Barn- och ungdomsvetenskap (och kommande utvärdering av masterprogrammet i det samma)
  • Förberedelser för kommande utvärdering av regeltillämpning

Viceprefekterna drar ett viktigt lass i dessa utvärderingar, respektive administrativa chefen i UKÄ-utvärderingen av regeltillämpning – men det är också flera som är och kommer vara med och bidra.

Det var en kort hälsning från prefekten. Fler blogginlägg som inte hann publiceras före semestern ligger på lut, så håll utkik! (Tyvärr har det inte gått att lösa en prenumerationsfunktion i bloggen, men vi ska påminna då och då via mailen när ny info kommer.)

Allt gott,

Cecilia