Ni glömmer väl inte…

TBL: Tjänsteplaneringen till facket (gäller ej TA-personal), Bisysslorapportering i primula och Löneenkäten, som framgår av årshjulet.

Tjänsteplaneringen går ut på att kolla av i Retendo att det som är inlagt är riktigt och att du godkänner planeringen. Har du frågor så hjälper Anne Bivall dig, eller berörd studierektor, eller kring vissa frågor prefekt. Klicka sedan om du godkänner eller inte via länken i mailet som Anne skickat ut. Har du frågor och ser något som behöver redas ut – hör av dig så snart som möjligt! (Ser att det är nästan på dagen ett år sedan jag skrev samma påminnelse inför förra höstens rapportering).

Kaj är den som kan svara på frågor om rapportering av bisysslor.  Alla medarbetare ska rapportera – antingen man har eller inte har bisysslor.

Löneenkäten (gäller ej doktorander): Se info från Kristin som gått ut på mailen! Vi gör ungefär som förra året. Löneenkätens syfte är att vi ska kunna följa allas prestation under året och väga in det i den individuella lönesättningen. Varje tjänsteansvarig läser ”sina” medarbetares enkäter (alltså samma person som kallade till utvecklingssamtal) efter att de tagits emot och fördelats av Kaj.  Samtalen hålls sedan av Kristin, Annika BR och mig som får del av underlagen. Alla samtal kommer att hållas under oktober månad. Det kräver noggrann planering, det är därför det är viktigt att vi vet vilka som avser att komma så att vi avsätter rätt antal tider. GU:s lönepolicy finns att läsa här och den innebär att vi ”sträva(r) efter en god och saklig lönesättning som ska bygga på strukturella och individuella grunder”. 2% är ungefär det utrymme som ska fördelas. De som är med i SACO blir sedan också kallade till lönesättande samtal längre fram. Förra året var det några som föredrog att ta det via mail och den möjligheten har vi även i år.

Bästa hälsningar från

Cecilia

Nya och nygamla ledamöter i IR

Nils Hammarén, Pia Williams, Anna Vento, Louise Petersson (lärarrepresentanter), Cecilia Wallerstedt (ordförande), Annika Bergviken Rensfeldt (vice ordförande), Johan Thörnblad (representant för TA-personalen) och Janna Meyer-Beining (doktorandrepresentant). Saknas än så länge: studentrepresentant!

Har du frågor eller idéer du tycker borde diskuteras i IR – ta gärna kontakt med någon av ledamöterna! Varje möte har vi en öppen punkt ”information från ledamöterna” där de har möjlighet att ta upp sådant som de uppfattat är aktuellt på institutionen.

Ekonomiprat och äppelkaka, något av innehållet på första mötet

Observera att institutionsrådets liksom forskningsrådets och arbetsmiljögruppens protokoll läggs ut på webben. Här hittar ni information om IR t.ex.

I höst har vi följande övergripande planering:

3 sept – introduktion och diskussion kring frågan ”hur skapar vi ett transparent och funktionellt institutionsråd”
15 okt – handlings- och verksamhetsplanen för 2019 (HP/VP)
12 nov – budget för 2019
3 dec – nya kursplaner

Varje möte tar vi upp om ekonomin, rekryteringar och pågående strategiskt arbete.

(Tips: Vi försöker kategorisera inläggen i bloggen, så vill man läsa bakåt i tiden vad som skrivits om t.ex. ekonomi eller nya medarbetare, klicka på denna kategorin till höger så visas bara dessa inlägg.)

 

Nu är de här:

Våra nya lärarstudenter! Lite preliminära siffror om höstens antagningen som jag tog del av i måndags:

  • Grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem för yrkesverksamma 47 studenter mot planerade 30
  • Grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem (ordinarie) 67 studenter mot planerade 53
  • Förskollärarprogrammet 167 studenter mot planerat 189

Marie Fredriksson (IDPP) och Karin Lager, programledare för grundlärarprogrammet, hälsar välkomna i KH-salen

Annika Edenholm och Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson (studierektorer) och Elisabeth Mellgren (programledare) förskollärarprogrammet, laddar för programstart

Tack alla lärare, studieadministratörer och studievägledare som gjort ett gott jobb för att få till en bra och välkomnande terminsstart!

Internationella IT och lärande-masterprogrammet – om sin profil och sina  utmaningar

Just nu utvärderas ”IT-mastern” av en extern bedömargrupp. Som en del av det har programledaren skrivit en sammanfattande beskrivning över programmet. Tillkomsten av programmet, det tvärfakultativa samarbetet med IT-fakulteten, studentgruppen, profil och vilka utmaningar programmet har tas upp till exempel. En av utmaningarna är att möta en internationell studentgrupp och introducera dem i ett ofta nytt tvärdisciplinärt område, IT och lärande.

Fortsätt läsa ”Internationella IT och lärande-masterprogrammet – om sin profil och sina  utmaningar”