Budgetarbete inför 2019
Just nu pågår ekonomidiskussioner i många olika forum på IPKL. Som nämnts under året (se kategorin Ekonomi till höger för tidigare blogginlägg om ekonomin) så stundar nya utmaningar i verksamheten med avseende ekonomin på utbildningssidan. Här kommer en sammanfattning av läget och framtidsutsikterna.
Inkomsterna för utbildning har minskat, för att
- En strategisk avsättning som universitetsstyrelsen gjort på lärarutbildningen löper ut, det betyder att extra pengar till kursprislapparna som vi haft länge nu tas bort och det gör att inkomsterna för varje student minskar
- Studentkullarna totalt sett har krympt, framförallt genom att färre studenter antagits på förskollärarprogrammet pga lågt söktryck de senaste terminerna
Utgifterna har samtidigt ökat, för att
- Vi har fram till för drygt ett år sedan rekryterat många nya lärare. I flera år hade IPKL för få lärare och då fick vi kontinuerligt ett stort överskott som var svårt att förbruka i lagom takt. Nu har vi en relativt stabil situation bemanningsmässigt, men samtidigt en minskande volym på forskningssidan. Det gör att många lektorer, docenter och professorer arbetar mycket eller uteslutande i grundutbildningen, därav går stor del av lönekostnaderna på utbildning.
- När lärarutbildningen omorganiserades har flera administrativa uppgifter lagts ut på institutionen som tidigare gjordes centralt, samtidigt betalar vi stora stödkostnader för lärarutbildningen. På så vis upplever vi en viss ”dubbeldebitiering” som vi inte enkelt kan påverka.
Under det senaste året har vi arbetat med att förbättra våra interna processer för utbildning och ekonomi. Ett led i detta arbete har varit att ta fram en treårsbudget som bygger på en rekryteringsplan för de närmsta åren. Denna långsiktiga budget visar på stora underskott de närmsta tre åren (storleksordningen 10 miljoner per år). För att motverka denna trend har vi startat ett antal processer:
Öka inkomsterna, genom att
- VT19 startar åter förskollärarprogrammet för yrkesverksamma – inriktningen har ett gott söktryck och förhoppningsvis kommer antagning här kompensera för en del av det studenttapp vi haft på ordinarie programmet (som kan härledas till läget på arbetsmarknaden och demografin – färre ungdomar i de åldersgrupper som oftast påbörjar högre utbildning)
- Nya fristående kurser – vi har sett över utbudet av fristående kurser och stänger ner vissa mer svårbemannade kurser och öppnar istället andra nya kurser som vi tror har förutsättning att locka många studenter, kurser som också har god matchning mot kompetenser som finns vid IPKL
- Vi förhandlar med två intressenter om att ge förskollärarprogrammet som uppdragsutbildning
- Vi arbetar strategiskt på flera sätt med att stärka uppdragsverksamheten även på forskningssidan
- Vi ser över andra institutioners medverkan i våra program och justerar i vissa fall så att IPKL tar fler procent, på det viset ”behåller vi” mer anslag
Minska utgifterna, genom att
- Vi har förändrat modellen för fördelning av utbildningsmedlen inför 2019. Förut gick 90% av anslagen för utbildning till kursbudgetar, 4-5% till strategiska satsningar (extra timmar i tjänsten för en del medarbetare för att utveckla vissa saker, t.ex. progression mellan kurser, översyn av examinationsformer mm.) och 5% till övriga kostnader (t.ex. datorer, extra tid i tjänster för nyanställda eller medarbetare under rehab-process mm.). Under 2019 kommer de kurser som är erkänt kostsamma, och som tidigare inte kunnat hålla kursbudget, att få 100% istället för 90% till kursbudget – detta gäller masterkurserna, VFU-kurserna och examensarbetskurserna. Övriga HFU-kurser kommer att få 88% av kursbudgeten, alltså lite (2%) mindre än tidigare.
- Utvecklingsarbete pågår för att anpassa kurser till dels de nya prislapparna, dels de förutsättningar som nu gäller – att vi inte har extra pengar att skjuta till de verksamheter som går med underskott. Det här rör framförallt examensarbetskurserna på grundlärarprogrammet och förskollärarprogrammet samt VFU-kurserna på förskollärarprogrammet.
- Vi är fortsatt återhållsamma med rekrytering, särskilt av visstidsanställd personal.
Arbetsmiljöperspektiv:
- Vi kommer under 2019 att arbeta med HP/VP-målet att anpassa kurser till nya prislappar, och samtidigt göra en riskanalys. Vi kommer även att arbeta med målet att säkra kvaliteten för studenterna – vad är en rimlig nivå av undervisningsgaranti?
- Att anpassa oss efter lägre intäkter får inte innebära att lärare ska göra samma arbete på mindre tid, utan t.ex. att färre moment kan ingå i kurser. I VFU-förskola kommer det att göras färre VFU-besök under nästa år. I examensarbetskurserna kan en utveckling t.ex. vara att arbeta mer med grupphandledning.
- Vi kommer under 2019 ha fokus på målet att skapa mer tid för reflektion, ett behov som succesivt framträtt: Öka lärares möjlighet till reflektion i lärarlagsarbete och i kursbudget.
På IPKL-mötet i november har vi tema ekonomi och då kommer vi att tala mer om dessa punkter.
Väl mött på dagens IPKL-möte om Canvas och blended learning!
/Cecilia W