Hej alla medarbetare!
Jag vill berätta om några saker som är på gång.
Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson tar tjänstledigt på 80% från VT19 och kommer därmed att kliva av sitt studierektorsuppdrag. Fortsättningen är planerad så att uppdraget kommer att utlysas internt men på ett något lägre omfattning. Jag har idag arbetat med en annons för detta som kommer skickas ut inom några dagar.
Canvas: Jag hoppas alla såg mailet från Michael Nilsson om att projektplanen är reviderad. Revideringen går i stort ut på att vi ägnar våren åt noggrannare planering för införandet inom lärarprogrammen. Några kurser kommer dock att starta och det är där lärare särskilt önskat detta (bl.a. examensarbetskurser som nu läggs upp i en ny struktur baserad på Canvas).
I veckan har jag och Lena Wendt (studievägledare) och Heléne Engberg (handläggare på fakulteten) haft möte med Göteborgsregionens branschråd för förskolefrågor. En lägesrapport från fältet gav att 1500 förskollärare och lika många barnskötare behöver anställas per år fram till 2026 i regionens 14 kommuner. Behovet är alltså enormt! För att tackla problemen föreslår branschrådet nya yrkeskategorier såsom förskolebiträde och kvalificerad förskolepedagog (arbetsnamn). Situationen är problematisk på många sätt. På IPKL är det nu en prioriterad fråga att samverka med fältet om att utbilda så många yrkesverksamma barnskötare som möjligt – till förskollärare (vi planerar inte bidra till utbildning av yrkeskategorin ”förskolepedagoger”). Vi öppnar som tidigare meddelats FörY från vårterminen och fortsatt dialog kommer att krävas för att möta frågor om validering och anpassning av upplägg för de yrkesverksamma. För detta arbete kommer vi internt söka en projektledare.
På IPKL-mötet på måndag kommer det bli information om budgetläget. Se tidigare blogginlägg här där jag ganska utförligt beskriver konsekvenserna av det som nu är på gång. Läs gärna detta innan mötet! Även ett tidigare inlägg om OH inom forskning från förra året kan vara bra att fräscha upp. Tendensen är att kostnadsbasen minskar ytterligare i år och därför riskerar vi en ännu högre OH, men vi (Mai) gör nu allt vi kan för att fördela kostnader på ett så gynnsamt sätt som möjligt. Formen på mötet tänker vi oss så att jag först kommer att ge lite aktuell information om diverse, därefter information om budget och sedan bjuder vi in till diskussion om arbetsmiljöfrågor inför nästa år. Vi har i HP/VP skrivit att vi ska göra en riskanalys med anledning av minskade prislappar inom utbildning och diskussionen blir lite utav ett startskott på det arbetet. Kristin Martinsson håller i detta.
Oskar Lindwall leder arbetet med att skriva självvärderingen inom forskningsutvärderingen Red19. Idag har det hållits ett docent- och professorsmöte kring detta. Igår var det platsbesök för utvärderingen av IT-mastern och idag möte kring utvärdering av forskarutbildningsämnet Barn- och ungdomsvetenskap. Det är många utvärderingar i år!
Just nu är Cecilia Björck (viceprefekt arbetsmiljö) och Birgitta Roos Haraldsson (studierektor uppdrag) sjukskrivna. Cecilia är tillbaka den 11 december – via mailens autosvar finner ni hänvisning vart ni kan vända er mer med olika frågor som kan uppkomma under tiden. Birgitta börjar nu så smått arbeta igen, en del hemifrån, men hon nås via mail.
Arbetsgång på IPKL vid misstanke om plagiat är uppdaterad från 30 oktober. Ni finner den här.
Vänliga hälsningar från prefekten!