Utvärderingarnas år på IPKL – de första preliminära beskeden

Vi har fått preliminärt yttrande från Universitetskanslerämbetet (UKÄ) för Förskollärarprogrammets utvärdering – det är överlag positiva omdömen! Granskarna trycker på fem saker som bör utvecklas:

  • öka handledarkompetensen hos lokala lärarutbildare (i nuläget har 63% gått handledarkurs)
  • säkra att studenterna har kännedom om aktuellt utvecklings- och forskningsarbete inom det förskolepedagogiska området i uppsatser
  • fortsätt stärka studenternas kännedom om kvantitativa forskningsmetoder
  • säkra att studenterna har kännedom om relationen vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet
  • tydliggöra undervisning och metodik i kurser och kursplaner

Vi har till den 14 mars att lämna ev korrigeringar men det ser inte ut att behövas.

Nästa måndag, den 4 mars kommer de preliminära svaren också för Grundlärarprogrammet. De definitiva beskeden från UKÄ om våra programutvärderingar kommer i början av april.

Även våra interna utvärderingar tuffar på, IT och lärande-mastern har fått en preliminär rapport från granskningsgruppen och där vi lämnar in några faktakorrigeringar i deras text till fredag. Granskarna är överlag positiva till programmets tvärdisciplinära karaktär och forskningsförankring och uppmuntrar att programmet fortsätter utveckla en unik profil inom IT och lärande-området och arbetslivsanknytning.

Granskningen av masterprogrammet i Barn- och ungdomsvetenskap har också startats och alla underlag har gått ut till en utsedd granskningsgrupp, den 14 mars sker intervjuer med granskarna och IPKL-medarbetare på programmet.

Tack alla som hjälpt till med detta arbete!

/Annika BR

Riskanalysarbete

Vid senaste IPKL-mötet lyftes frågor kring arbetsmiljö och vi berörde den riskanalys som påbörjades i höstas. Riskanalysen är en del av arbetsmiljöarbetet.

Enligt arbetsmiljölagen och framförallt föreskriften om Systematiskt arbetsmiljöarbete ska arbetsgivaren undersöka arbetsförhållanden och bedöma risker kontinuerligt, utifrån t ex

  • arbetsmiljökartläggningar (senast gjorde vi en arbetsmiljöenkät VT18 och denna typ av större enkäter gör vi var tredje år)
  • arbetsmiljöronder (har vi varje vår),
  • utvecklingssamtal (också varje vår) och
  • statistik över anmälningar i GURIA (universitetets risk- och avvikelsehanteringssystem – ni minns, där man som medarbetare ska rapportera t.ex. om man ramlat och skadat sig, om man blivit bestulen eller upptäcker något som bryter mot regler för miljö och hållbarhet).

Riskbedömningar ska också genomföras vid förändringar i verksamheten för att arbetsgivaren ska ha möjlighet att åtgärda och motverka möjliga risker. Riskbedömningen ska genomföras tillsammans med arbetsmiljöombud och eventuellt studentarbetsmiljöombud. Riskbedömningen ska göras skriftligt och mynna ut i en handlingsplan som följs upp kontinuerligt.

En modell för systematisk undersökning av risker.

Vid IPKL-mötet i november påbörjades arbetet med en riskanalys mot bakgrund av institutionens ekonomiska situation och de förändringar som detta kräver. Alla som deltog vid mötet fick möjlighet att i grupper diskutera möjliga arbetsmiljörisker som en konsekvens av förändringarna. Riskerna sammanställdes i den mall för riskbedömning och handlingsplan som universitetet har tagit fram. Information om sammanställda risker lämnades vid Institutionsrådets möte den 4 februari (institutionsrådets minnesanteckningar hittas här) och skickades ut till alla medarbetare vid IPKL den 18 februari. Observera att det alltid finns möjlighet att tillföra risker som inte ryms inom de redan identifierade.

Sammanställningen kommer att uppdateras kontinuerligt och risker eller förbättringsområden kan läggas till allt eftersom. Om du upplever att det saknas någon arbetsmiljörisk i sammanställningen, meddela prefekt eller administrativ chef så förs risken in i dokumentet.

Nu vidtar nästa steg i arbetet med riskanalysen – riskbedömning. Riskbedömningen ska ske i samverkan mellan arbetsgivare, arbetstagare och studenter, för att tillvarata de kunskaper som finns i organisationen och därmed få en så bra kvalitet i riskbedömningen som möjligt. Detta kommer därför att ske i olika sammanhang under våren, t ex i samband med arbetsmiljögruppens möten, i institutionsrådet, ledningsgruppen och övriga befintliga organ vid institutionen. Riskbedömningen ska göras utifrån en bedömning av sannolikhet för att risken ska inträffa och de möjliga konsekvenser som detta medför. Bedömningen ska ge arbetsgivaren möjlighet att prioritera vilka åtgärder som behöver vidtas för att undvika riskerna och skapa en handlingsplan för dessa. Handlingsplanen ska sedan följas upp och åtgärderna kontrolleras.

IPKL-mötet den 27 maj kommer att ägnas helt åt det systematiska arbetsmiljöarbetet och fortsatt diskussion kring riskanalys och handlingsplan. Agendan för mötet kommer till stor del att avgöras av var i arbetet med riskanalysen vi befinner oss, hur långt vi har kommit med de åtgärder som planeras och vad som ligger framför oss.

Här hittar ni kontaktuppgifter till arbetsmiljöombuden! Lyft gärna arbetsmiljöfrågor med dem (som rör riskanalysen eller annat).

 

Forskningsansökningar 2019

Just nu har flera finansiärer relevanta utlysningar på gång, bland annat:

Vetenskapsrådet (VR), postdok, 26 Februari
STINT, teaching sabbatical, 19 Mars
Vetenskapsrådet (VR), Humsam, 19 Mars
Vetenskapsrådet (VR), Forskningsbidrag om migration och integration, 19 Mars.
Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond (MAW), 1 April
FORMAS, Från forskning till praktik – metoder och verktyg, 2 April
Vetenskapsrådet (VR), projektbidrag UVK, 9 April
Vetenskapsrådet (VR), nätverksbidrag UVK, 9 April
Vetenskapsrådet (VR), forskarskola för lärare, 9 April
Humboldtstipendium (RJ), för gästforskare från Tyskland, 26 April
Skolforskningsinstitutet (Skolfi), 8 maj

Medarbetare som söker medel ska fylla i vårt webbformulär minst två veckor innan ansökan lämnas in. Detta är nödvändigt för att det adminstrativa stödet ska fungera och då det ibland krävs diskussioner kring medfinansiering och dylikt. Om du planerar att söka en för en forskarskola bör detta meddelas snarast, så att institutionen har möjlighet att koordinera eventuella ansökningar.

Tänk på att institutionen kan gå in och finansiera upp till halva kostnaden av en doktorand eller postdoc!

RED 19 – Institutionens självvärdering

Universitets arbete med forskningsutvärderingen RED19 fortsätter. Utvärderingen beräknas vara färdig i slutet av hösten 2019. Som en del av utvärdering har IPKL gjort en relativt omfattande självvärdering som kan laddas ner i sin helhet på vår interna webb. Den 3e April kommer externa bedömare hit på ett platsbesök, där de kommer prata med forskare och ge ett antal rekommendationer om hur vi kan stärka vår forskning och våra forskningsmiljöer.

Mer information om RED19, inklusive tidsplan och nyhetsbrev kan du hitta här.

Tre frågor till vår nya ekonom

Idag hälsar vi välkommen Sofia Berglén som gör sin första arbetsdag på IPKL.

Var kommer du ifrån senast?

Jag kommer närmast från IKI där jag varit sedan 2014.

Vad var det som lockade dig att söka till IPKL?

Den spännande tjänsten som utlystes och att få fler kollegor med liknande arbetsuppgifter som jag har.

Vad ser du fram emot just nu?

Att få sätta mig in i nya spännande kunskaper och att få utöka min bekantskap men många nya kollegor.

Välkommen Sofia

Sofia kommer att jobba med ekonomi i projekt. Därför passar det kanske bra att påminna om att processen med forskningsansökningar börjar med att webformuläret om att en ansökan är på gång fylls i! Länken finns på denna sida, https://medarbetarportalen.gu.se/internt-ipkl/forskning/, där man även kan hitta IPKL:s självvärdering till RED19, information om forskningsrådet och även de nu fastställda riktlinjer för stöd till seminarieserier/kollegier.