IPKL, hållbarhet och tips om resfria möten

Igår var jag på en inspirerande kurs i miljöledning. Då och då görs internrevision av vårt miljöarbete och Jonna Larsson och jag svarar för IPKL:s del. I höstas blev vi granskade och vi klarade oss fint, men det betyder inte att vi kan bli mycket bättre!

En sak vi arbetat på är att minska på flygandet, särskilt de korta resorna (inga flygresor under 50 mil enligt GU:s policy). Vi har uppvaktat Skolverket – en part som många har möten med i Stockholm – att de ska sätta mötestider som passar tågen. Alla medarbetare som är ute och reser får gärna tänka på att göra vad de kan för att minska flygandet. De två senaste åren har man sett en försiktig trend att koldioxidutsläppen för tjänsteresor på GU minskar – kan vi bidra mer till detta!? Kanske genom att planera för fler resfria möten?

Ur rapporten Hållbarhetsresultat på GU 2018, finns att läs här

Något vi talat mycket om på IPKL är hållbarhetsmärkning av kurser. Senast nu fick vi ju hela förskollärarprogrammet hållbarhetsmärkt! Men något vi kan tänka till mer kring är också vad av vår forskning som relaterar till hållbarhet. Lägger ni till hållbarhet som nyckelord på publikationer? Även detta följs upp i rapporten jag länkade till ovan. Jag tror att mycket av IPKL:s forskning passar in i den väv av kunskapsutveckling som kan bidra till en hållbar framtid, se följande illustrerande bild:

Här finns flera tips till oss universitetsanställda: ”miljöarbetet som du kan ha nytta av i ditt dagliga arbete”, som det står på hemsidan!

Michael Nilsson hos oss tipsar om följande:

För rena videomöten mellan dator och mobila enheter finns mötestjänsterna Zoom och Skype för företag. Skype för företag finns som standard i alla nya datorer. Zoom nås via medarbetarportalen och har väldigt bra ljud- och bildkvalitet och är enkelt att komma igång med.

På Pedagogen finns ett antal videokonferensrum (rum utrustade med teknik speciellt avsedd för videomöten) som använder ett så kallat VMR (virtuellt mötesrum) som deltagare ansluter sig till genom webbläsare, skype for business, telefon eller ett videokonferensrum.  För support på dessa rum kontakta Campusservice med god framförhållning via: service.gu.se/rosenlund

För support på Skypemöten mm så kan även jag vara behjälplig.

Här hittar ni rum för videokonferenser:

Hus A

  • A1135:B
  • A1 230:B
  • A2 230:B
  • KH-salen

Hus B

  • BE015
  • BE016
  • B1 117:E

Hus C

  • MH-salen

/Cecilia

 

Utvecklingssamtal under våren

Enligt årshjulet är det nu tid för utvecklingssamtal. Vi som kallar är jag (främst de med ledningsuppdrag men även några andra), Kristin (TA), Oskar (docenter), Annika (lektorer), Cecilia B (adjunkter) och Solveig (adjungerade och adjunkter som primärt arbetar i förskollärarprogrammets VFU-kurser) kallar. Några av oss har redan hunnit ha några samtal, några kommer bjuda in inom de närmsta veckorna, och samtalen ska vara genomförda innan sommaren. Mål och kompetensutveckling är viktiga punkter att ta upp. Vi skickar också med ett antal andra förslag på teman där det är möjligt att prioritera vad man själv vill tala om. Den fetstilade frågan nedan har vi som ett särskilt tema i år eftersom det är något vi fokuserar på att förbättra.

  1. Verksamheten och organisationen: Hur tycker du att du själv bidrar till verksamheten på arbetsplatsen? Tycker du att arbetet är bra organiserat? Vad kan vi göra bättre? Hur ser du på transparens i organisationen, informationsflöden, möjlighet till deltagande och inflytande?
  1. Psykosocial arbetsmiljö/arbetsrelationer: Hur tycker du att du fungerar i samarbetet med dem du arbetar med? Finns det i det här sammanhanget något du vill ta upp i samtalet? Finns det annat du vill ta upp kring detta?
  1. Ledarskapet/relationen till ledningen: Hur ser ditt behov av stöd ut? Hur tycker du att samarbetet med ledningen fungerar?
  1. Brister i den fysiska arbetsmiljön: Hur upplever du din arbetsplats (där du har ditt skrivbord)?
  1. Andra frågor/teman: Finns det andra frågor som rör ditt arbete som det är angeläget för dig att diskutera?
  1. Andra viktiga förhållanden: Fundera på om det finns andra – exempelvis icke-arbetsrelaterade – omständigheter i din situation som du tycker att din chef bör känna till och som du vill ta upp?

I relation till samtalen är det också bra att uppmärksamma följande dokument, ett om hur arbetstidsfördelningen fungerar – något som många efterfrågat under lång tid och som nu är framtaget, samt en övergripande kompetensutvecklingsplan för lärare.

https://medarbetarportalen.gu.se/digitalAssets/1720/1720086_arbetstidsfordelning-ipkl.pdf

https://medarbetarportalen.gu.se/digitalAssets/1722/1722343_kompetensutvecklingsplan-ipkl.pdf

Professorer kallas till utvecklingssamtal av dekan och jag eller Oskar deltar på dessa samtal. I år kommer vi ha särskilt fokus på aktuella forskningsansökningar.

Väl mött i givande samtal!

/Cecilia

Welcome Yan Zhang

Yan Zhang

Where do you come from?

I come from Yunnan Normal University, China. It located in Kunming which is a city that has blooming flowers during all seasons.

How long will you stay at IPKL and what will you do during your stay?

I will stay here for one year. I will attend some seminars, language programs and courses while I continue my research about preschool teacher education.

What do you look forward to the most right now?

To make new friends and to learn new things.

Vår nya studieadministratör

Mia Lockman-Lundgren

Tre frågor till vår nya studieadministratör som har efterträtt Helena Paulsson. Ni hittar henne på plan 1 i B-huset mot kanalen.

Var kommer du ifrån senast?

Jag kommer från Akademin Valand, Konstnärliga fakulteten där jag i princip tillbringat hela mitt vuxna liv. Både som student, lärare, administratör och de senaste åren främst som utbildningsadministratör och även koordinator för en del publika evenemang.

Vad ska du arbeta med på IPKL?

Jag ska jobba med studieadministration, främst mot förskollärarprogrammet.

Vad ser du fram emot just nu?

Jag ser framemot att få lite mer renodlade arbetsuppgifter och att få jobba i ett team, ganska nära verksamheten vad jag förstår.

Välkommen Mia!

Skapa reda i informationsflödet och IPKL-mötet på måndag

På måndag ses vi på IPKL-möte! Enligt vår planering för vårens möten skulle nästa möte handla om medarbetarskap (och därefter ledarskap och sedan arbetsmiljö). Men vi har justerat lite i planeringen. Vi kommer ägna måndagens möte åt att reda i frågor runt handlingsplanen vi tar fram utifrån riskanalysen med anledning av det ekonomiska läget (för en ganska utförlig beskrivning av budgetläget som jag skrev i höstas, se här).

I november talade vi om ekonomin på IPKL-mötet och sedan inventerade vi risker (se mail från Kristin Martinsson i februari). Dessa risker har vi nu grupperat och bedömt i olika forum (t.ex. i studierektorsgruppen, på IR, i ledningsgruppen osv.). Vi ser att det finns många ”det beror på” till varje risk, varför de kan bedömas som såväl A, B och C (A är en inte så farlig risk, C är en mycket allvarlig risk – det kan t.ex. bero på hur länge man utsätts för en risk). Alla risker pekar mot stress vilket är vårt största ”hot”, något som visat sig såväl i denna riskanalys som tidigare arbetsmiljöenkät och diskussioner med arbetsmiljöombuden.

Vi har landat i tre riskområden utifrån de diskussioner som hittills förts:

  1. Kompetensförsörjning och kompetensutveckling (t.ex. oro för kompetenstapp om vi blir färre medarbetare, risk att kompetensutveckling och forskning inte hinns med eller utförs på fritiden, oro för att snabbt få nya arbetsuppgifter med för lite tid till förberedelser)
  2. Kommunikation och inflytande (t.ex. att roller är oklara, att gränser för arbetsuppgifter är otydliga)
  3. Kursbudgetar (t.ex. merarbete vid neddragning av budgetar och oro för vikande kvalitet)

Det vi vill fokusera på nu är att sortera mellan vad vi kan göra något åt och vad vi bara tillsvidare får försöka förstå. Att de stödkostnaderna för lärarutbildningen som vi betalar centralt är höga är exempel på något vi inte direkt kan påverka. Vi kan däremot trycka på och bevaka att detta uppmärksammas på andra nivåer – vilket också görs, det är t.ex. något som  internrevisionens rapport uppmärksammar (se s. 9 i länkat dokument). En annan faktor vi inte direkt kan göra något åt är att fakultetens basanslag för forskning är lågt, men det är något dekan exempelvis för fram till universitetsledningen. Förra året ledde det till att anslaget utökades något (även om det fortfarande är långt kvar till att täcka allt vi skulle önska). Vad vi tror vi kan påverka är t.ex. våra egna kommunikationsprocesser på institutionen, liksom hur vi organiserar för kompetensutveckling. Några åtgärder ser vi att vi kan göra direkt, men vi vill involvera alla i att utveckla fler åtgärder – därav diskussionspunkterna på måndagens möte. Vi fokuserar då på riskområde 1 och 2 (se ovan) vilka särskilt berör alla medarbetare.

En åtgärd vi nu prövar (kopplat till område 2) är att komplettera bloggen och våra interna webbsidor med ett nyhetsbrev som Malin, vår kommunikatör, kommer att skicka ut varannan vecka. I det är meningen att annonsera nya blogginlägg och nya eller uppdaterade handläggningsordningar, protokoll och annan information som nyligen publicerats. På detta sätt hoppas vi att relevant information säkrare ska nås av berörda medarbetare – utan att vi belastar mailflödet i allt för stor utsträckning.

Här kommer två generella tips från Malin för att orientera sig på webben:

Var hittar jag intern information?

Sådant som är gemensamt för alla på GU hittar du i Medarbetarportalen – en massa bra genvägar finns längst ner på sidan i det svarta fältet:

Söker du den interna information som är fakultetsgemensam eller specifik för IPKL? Genvägar finns då under Profil och inställningar, längst upp till höger i Medarbetarportalen, under ditt namn:

Bästa hälsningar,

Cecilia

 

 

Datahanteringsplan

Från och med årsskiftet krävs att en datahanteringsplan upprättas innan datainsamlingen i ett forskningsprojekt eller doktorandprojekt påbörjas vid IPKL. Detta är numera också ett krav från finansiärer såsom VR. För den enskilde forskaren/huvudhandledaren och doktoranden är datahanteringsplanen ett sätt att redan i ett tidigt skede tänka igenom upplägg, insamling och hantering av forskningsmaterialet. För institutionen är planen central för att säkerställa att nödvändiga resurser finns och juridiska och etiska krav uppfylls.

Handläggningsordning och formulär finns på institutionens interna sidor under forskning.