Miljön i B-husets entré och entréplan

Nästa vecka är det program- och kursstarter och många studenter kommer tillbaka hit, eller kommer hit för första gången. De senaste veckorna har det pågått intensivt arbete med bland annat fönsterputsning, omflyttning av möbler och diverse upprustningar. Maja Bentzer på Campusservice berättar om vad som pågår för tillfället:

–Det pågår en upprustning av studentytorna som också påverkar ytorna kring entrén. Rummet efter slussen är en relativt omöblerad öppen yta som används till utställningar och andra aktiviteter, t.ex. småmässor, som verksamheten arrangerar. I och med upprustningen kommer vissa ändringar att ske; kanske har en del av er redan sett planket för avhandlingar, så småningom kommer de inbyggda skåpen ersättas med platsbyggda soffor.

Ta gärna en sväng och titta på studentmatsalen. Där går det att få en idé om den atmosfär vi nu kommer att försöka åstadkomma på studentytorna. Den följer en idé framtagen av arkitektkontor i samråd med studentkåren och representanter för verksamheten och andra intresserade i huset.

Den konst som finns i husen är placerad och utlånad av Statens konstråd. I samband med förändringarna kommer en översyn att göras och kontakt med konstrådet pågår. En av frågorna gäller placeringen av flötet som riskerar att skadas i den ordinarie placeringen vid sidan av de röda bänkarna (som symboliserar sjömärken). Enligt ursprungsplanen ser det framförallt fint ut uppifrån, men blir som sagt alltför oskyddat. Nu är det placerat under trappan där det guppar fint och lyser upp. Men en permanent och bättre lösning ska tas fram i samråd med Statens konstråd och konstnären.

Vi har fått synpunkter på att en del tycker entréplanet ser tillstängt ut utifrån gatan. Att gardinerna är fördragna handlar om arbetsmiljön för de personer som arbetar i kontoren. Det är svårt att koncentrera sig när människor hela tiden passerar eller står utanför och i värsta fall tittar in. Det är även i dessa kontor Campusservice har personalsamtal. Solskyddsgardinerna behövs eftersom ljuset är så starkt vissa timmar på dagen/månader om året att det inte går att läsa på skärm utan att stänga till. Det är olyckligt men nödvändigt ur arbetsmiljösynpunkt.

Vänliga hälsningar,
Maja Bentzer Samordnare, Campusservice Rosenlund
(via viceprefekt Cecilia Björck)

Avslutning och uppstart

Bilden från uppsummering på IPKL-mötet i juni: Så här sammanfattade vi tillsammans året som gått med hjälp av menti

Pia Andersson under föreläsning på Auktionsverket Kulturarena, uppstartsdagen 2019 – vi utmanades att tänka om komplexa frågor

Då är vi igång med den nya läsåret! Tack alla som deltog igår på uppstartsdagen. Det blev en fin dag vi fick tillsammans. Stort tack till alla som förberett så bra presentationer! Nu ser vi fram emot en givande hösttermin.

Allt gott önskar,

Cecilia

Uppföljning av IPKL-möte om lönesättningen

Vi hade ett IPKL-möte den 27 maj där vi presenterade mer övergripande hur löneprocessen på institutionen ser ut, och på mötet hade vi också en diskussion om vad en god prestation är.

Vi sa bl.a. att det görs (minst) fyra överväganden innan lönen sätts och att det är först i de sista leden som institutionen är med och påverkar – först är det GU som förhandlar med fackförbunden om utrymmet, och sedan fakulteten som sätter ramar för institutionerna och om vilka strategiska prioriteringar som ska göras.

Vi talade om att GU har fastställda kriterier som vi har att förhålla oss till. Vi har konkretiserat dessa i frågor som vi ställer i en löneenkät där medarbetarna har möjlighet att reflektera över och redovisa sin prestation i förhållande till kriterierna. På IPKL-mötet diskuterade vi i grupper om vi har ställt rätt frågor i enkäten – är dessa frågor till hjälp för att spegla vad som är en god prestation på IPKL?

Här är en summarisk uppställning av de synpunkter som lämnades in efter gruppdiskussionerna och något om hur vi utvecklat enkäterna utifrån det:

För lärare/forskare:

  • Förtydliga att arbetsuppgifterna är såväl forskning, utbildning och samverkan. Förtydliga att uppgifterna är olika för olika tjänstekategorier (adjunkt, lektor, professor osv.) och därmed är förutsättningarna för att prestera inom t.ex. undervisning och forskning olika.

Vi har i enkäten differentierat olika områden med exempel inom vart och ett för att frågorna ska matcha olika tjänstekategorier. (T.ex. ”om forskning i tjänsten – ge exempel på goda insatser inom din forskning…”). Vi har valt att behålla en och samma enkät för adjunkter, lektorer, professorer och forskare/biträdande forskare, men synliggjort att den besvaras utifrån olika utgångspunkter (i form av olika tjänstekategorier).

  • Förtydliga att undervisningsinsatser även görs inom forskarutbildning och handledning. Koppla prestationer inom utbildning till pedagogisk meritportfölj. Förtydliga att forskare också förväntas presentera inom forskningsledning. Det behövs tydligare lönegrundande principer för adjunkter.

Vi har gett fler exempel på vad som kan tas upp under forskning och undervisning i enkäten, som en ledning till hur frågorna kan förstås, och därmed vad som är prioriterat. Vi har även lagt till ”om ledningsuppdrag i tjänsten” och gett exempel även på det. 

  • Förtydliga att det inte enbart är viktigt att delta i olika grupperingar utan också att bidra.

Detta har vi lagt till som en fråga under det sista kriteriet.

  • Lägg till som exempel på en god insats att kunna hantera stresstoppar och ”SOS-utryckningar”.

Detta har vi valt att inte lägga till då vi tänkt att det handlar om en strukturfråga vi gärna vill komma bort ifrån – att det inte ska krävas att vi arbetar på ett sådant sätt.

  • Det saknas explicitgörande av informella nätverk som är avgörande för ens möjlighet till god prestation.

Den här frågan tänker vi är något vi behöver lyfta i framförallt utvecklingssamtal; att stödja alla medarbetare att bygga upp relevanta nätverk som krävs för arbetet.

För verksamhetsstöd:

  • Förtydliga att kompetensutveckling också sker genom deltagande i nätverk och arbetsgrupper, inte bara kurser.

Detta har vi lagt till i en av frågorna.

Tack alla som bidrog i diskussionerna!

/Cecilia