En fråga som diskuterats på IPKL och på fakulteten ett par års tid nu är om det vore välbehövligt att ta fram en policy för hur vi hanterar digital kommunikation. När jag först blev involverad i frågan var hösten 2017 då Lokala arbetsmiljökommittén ordnade en kompetensutbildningsdag om organisatorisk och social arbetsmiljö (nämndes på bloggen här). På vår uppstartsdag i augusti 2018, när vi hade en föreläsare från psykologiska institutionen som talade om digital arbetsmiljö, framkom behov av ökad medvetenhet kring eposthantering som ett utvecklingsbehov (se anteckningar från gruppdiskussion nedan). Vi har sedan haft som mål att se över rutiner för kommunikation i handlings- och verksamhetsplanen, och nu i handlingsplan utifrån riskanalysen vi gjorde i våras. Snabbt visar sig problem med att försöka formulera generella principer för hur, och kanske framförallt när, epost bör skickas. Vi diskuterade frågan senast på IR:s första möte nu i höst. Exempelvis är det svårt att sätta upp riktlinjer för när epost får skickas eftersom en del arbetar med kollegor i andra tidszoner, och en del handleder studenter på distansutbildningar och kvällskurser.
Utan att framställa detta som regler, vill jag dela några personliga tankar som jag själv försöker hålla mig till när det gäller epost. Detta är alltså mina egna reflektioner. Vilka är dina?
- Skicka endast epost under kontorstid. För oss som har förtroendearbetstid (notera att det inte gäller alla medarbetare på IPKL), kan det ses som en möjlighet att arbeta på kvällar och helger ibland. Men obs, vi ska inte arbeta extra på helgen, det är ett tillfälle att ta igen en dag man gått hem tidigare t.ex., eller något som kan ske under en mer intensiv period för att sedan följas av en lugnare period. Om man någon gång tar till helgen för arbete kan det vara skönt att veta att ”trafiken” i övrigt står stilla under denna tid; att få förbereda sig för något i lugn och ro, att skriva, eller kanske läsa examinationsuppgifter – utan att det samtidigt trillar in nya frågor eller ny information. Ge dina studenter och kollegor möjlighet att ”vara i fred” under helgen – använd istället ”skicka senare”-funktionen om du ändå vill skriva dina meddelanden utanför kontorstid. Notera att det kan upplevas stressande för andra att se kollegor som arbetar på udda tider, t.ex. sent på kvällen. Låt mailen gå iväg nästa dag.
- Använd autosvar när du är sjuk, ledig eller av annan anledning inte är nåbar under en period. Detta är både viktigt för dig själv, men även för andra som då vet att de inte kan förvänta sig svar inom en viss tid.
- Skriv bara sådant på eposten som du är beredd på att vem som helst kan läsa. Det finns många sätt som epost kan spridas; epost kan alltid begäras ut (förr eller senare), epost kan oavsiktligt skickas till andra än vad som var tänkt (av dig själv eller av någon annan som råkar lägga cc till någon du inte tänkt eller liknande), och epost kan finnas öppen på din mottagares skärm så att andra kan läsa den, t.ex. i kollektivtrafiken eller i hemmet. Självklart ska man alltid uttrycka sig trevligt, men på epost också i en officiell ton.
- Skriv bara till de som verkligen behöver nås i aktuell fråga, lägg inte cc i onödan. Många av oss medarbetare får väldigt många meddelanden varje dag, särskilt om man är kopplad till en funktionsmail som t.ex. studierektorer, ledningsgrupp, prefekt osv.. Därför är det bra att tydligt adressera vem man förväntar sig ett svar av, och vilka som bara får frågan eller informationen för kännedom. Samtidigt är epost kanske den viktigaste och mest funktionella kommunikationskanalen. Med inbokade programpunkter och resor är telefon ofta svårt för spontana frågor, även att bara försöka hitta någon på arbetsrummet. Har inte svar kommit på eposten inom tre dagar på en fråga som kräver (snabbt) svar är det fullt rimligt och välkommet att skicka en påminnelse.
- Låt eposten vila under möten. Jag tycker det är naturligt att inte vara nåbar för andra frågor än de som är under ett möte när mötet pågår, på samma sätt är det naturligt att stänga av eposten under andra arbetspass. Jag håller mig inte alltid till detta, men jag försöker! Exempelvis: läs och skriv i 3 timmar, läs epost i 30 minuter (istället för att läsa alla meddelanden i den takt de kommer, och på det viset bli avbruten i det egna arbetet). Prova att stänga av nätverket på datorn under arbetspass när du inte vill bli avbruten, precis som det kan vara skönt att stänga dörren om sig ibland eller stänga av ljudet på telefonen.
Även om vi inte har en generell epostpolicy kan det vara idé att kommunicera om hur vi vill nå varandra inom kurslag, med en studentgrupp eller i ett forskningsprojekt. Skulle du vara hjälpt i din arbetssituation av att svara på epost från studenter endast under vissa dagar eller tider? Diskutera detta med studenterna och se vad ni kan komma fram till som rimligt utifrån aktuella förutsättningar.
Dessa punkter noterades i gruppdiskussion på IPKL:s uppstartsdag 21 augusti 2018 på temat en eventuell epostpolicy:
- Policy att chefer (och gärna alla) skickar mail under normal arbetstid, 8-17 på vardagar.
- Vara noga med till vilka man skickar mail, inga massutskick.
- Inte skicka en hel mailkonversation utan endast det i mailet som berör personen jag skickar det till.
- Endast arbetsrelaterad mail bör skickas som ”alla-mail”, inte mail av typen ”jag säljer tomatplantor” och liknande.
- Uteslutande använda Doodle för mötesbokning, inte boka möten via mail.
- Om man inte svarar/kollar av PiM så ska man hänvisa till att man bara svarar på mail.
- Om det är en enkel fråga, svara dina kollegor inom rimlig tid, 2-3 dagar.
- Olika flöden (behov av olika policy)
- Ledning/linje
- Studenter
- Kollegor/arbetslag
- Övrigt (organisationer/internationellt)
- Myndighetsutövning – vad skrivs/hur snabbt? När ska det sekretessbeläggas? Vilken information kan ges ut?
- Skapa policy för studenter, inkludera studentrepresentant.
- Krav, normer och regler
- Vad kan förväntas av lärare? Vett och etikett, vad svarar vi på som lärare?
- Kalenderfunktionen fungerar inte som den ska.
- När ska cc användas?
- Vem ansvarar för att styra informationsflöden? På vilket sätt görs det bäst?
- Skillnader mellan att maila ”i linjen” under helg och semester och att maila t ex forskare.
- När måste vi vara närvarande och hur gör vi när vi inte kan vara det (i relation till t ex myndighetsutövning)?
Såhär ser skicka-senare-funktionen ut på min dator
/Cecilia