Viktig info om forskningen: Tillkommande medel och datalagring

Som ni säkert lagt märke till så har vi att vänta kraftigt ökade anslag till forskning på vår institution (se nyhet här t.ex.). Detta gällera alltså inte bara de externa projekt som nyss beviljats från VR som vi gläds storligen åt (grattis Annika Lantz Andersson och Niklas Pramling till projekt och forskarskola!!), utan nu ökar också vår basfinansiering. Det är de medlen vi använder till forskningstid i tjänsterna, doktorandlöner, resebidrag till forskningskonferenser mm. I fakultetens hela historia har vi ansett att anslagen varit alldeles för låga, så detta är en mycket viktig utveckling för oss!

Från fakultetens sida är tanken att vi börjar med att göra en gemensam rekryteringssatsning på postdoc-tjänster (eller lektorstjänster med liknande förutsättningar), doktorander och gästprofessorer. Varje institution ska inkomma med ett förslag på hur de vill disponera tillkommande medel till denna typ av rekryteringar under 2020. Rekryteringarna ska stärka våra forskningsmiljöer och bidra till utveckling av kompletta akademiska miljöer (dvs. miljöer där det finns både forskning, samverkan och utbildning runt samma kunskapsintresse.) Det är viktigt att processen tar sin utgångspunkt i den utvärdering som gjorts av forskningen i år (Red19). På IPKL blir processen såhär:

  • Kort info på IPKL-möte den 18 november (även om Red19)
  • Diskussion i forskningsrådet 28 november
  • Diskussion på docent- och professorsmöte den 2 december (och info om Red19)
  • Samtal med forskningsledare (docenter och professorer) under december månad (viceprefekt forskning)
  • Utkast till förslag cirkuleras i forskningsrådet och ledningsgruppen
  • Diskussion i IR 9 december
  • 10 januari 2020 – viceprefekt forskning sänder för institutionens räkning underlag till fakultetsstyrelsen om hur vi lägger upp vårt strategiska program för de här tillkommande medlen
  • Beslut i fakultetsstyrelsen 28 januari

Välkomna med inspel i denna process! Vi har mycket att se fram emot under 2020.

Nästa viktiga fråga att uppmärksamma är datalagring. Det kan finnas mycket forskningsdata sparad ute på hårddiskar, usb-minnen, i GU-box mm. Denna data behöver flyttas till en säker lagringsyta för att följa aktuella lagar och riktlinjer. Notera mail från Birgitta Roos Haraldsson Datahanteringsplan och forskarlagring på IPKL, skickat den 30 oktober. I mailet står vad som behöver göras: Skicka information till Birgitta om hur mycket lagringsyta du är i behov av så det kommer med på en gemensam beställning här nu i det snaraste.

Vi diskuterade även frågan på IR i veckan och kan konstatera att det är många frågor som återstår kring GDPR och forskningsdata. Vi hoppas som organisation kunna utveckla vår kunskap kring detta under det kommande året. Notera så länge det vi sammanställt här gällande forskning, inklusive rutinen med datalagringsplan för nya projekt!

/Cecilia