Ny webbplats för Göteborgs universitet

I juni 2020 lanseras en ny extern webbplats för GU. Syftet är att skapa en modern webbplats med väl fungerande sök- och filterfunktion och en ny digital kurs- och programkatalog för våra utbildningar. Innehållet ska vara webbanpassat, inkluderande och tillgängligt. En ny strategisk och operativ webborganisation som ansvarar för innehåll, utveckling och förvaltning skapas och webbredaktörerna får en lättare vardag i och med en ny teknisk plattform och ett nytt webbpubliceringssystem.

Ny redaktörsorganisation, nytt koncept och nytt verktyg. Varför allt på en gång?

Göteborgs universitets webbplatser är stora och komplexa med många olika målgrupper. Under domänen gu.se finns idag 186 webbplatser, 85 000 sidor och 33 000 pdf:er. Många av sidorna har väldigt få besök. Användarundersökningar, webbenkäter och tidigare underlag visar på följande problemområden med de befintliga webbplatserna:

  • Det är svårt att hitta rätt på universitetets webbplatser. Detta beror bland annat på struktur, sökfunktion och webbplatsernas antal och storlek
  • Webbplatserna ger en otydlig bild av universitetet. Användaren skickas runt i strukturen för att hitta rätt.
  • Universitetet har en webborganisation med få professionella webbredaktörer och många sällananvändare
  • Externt innehåll blandas med internt
  • Webbplatserna byggs utifrån en omodern och delvis utdaterad teknisk plattform

gu.se – en extern webbplats

gu.se är en extern webbplats. Det innebär alltså att innehållet och strukturen ska vara anpassade för målgrupper som inte verkar vid GU:

  1. De som söker utbildning – presumtiv student, studievägledare o s v. Den här gruppen utgör 55 % av webbplatsens besökare.
  2. De som söker samarbete – näringsliv, offentlig sektor, högskolesektor
  3. De som söker arbete – presumtiv medarbetare eller doktorand
  4. De som vill ha info om hur GU fungerar och vad det kan erbjuda – presumtiva studenter (nationella och internationella), medarbetare, näringsliv, offentlig sektor, högskolesektor
  5. De som är nyfikna – allmänhet, lärare, journalister

Vad innebär det rent konkret för oss på IPKL?

Innan lansering i början av juni ska all information på IPKL:s webbsidor gås igenom och flyttas över till det nya systemet. Eller nja, ALLT ska inte med: internt innehåll flyttas till Medarbetar- respektive Studentportalen, det som redan finns någon annanstans (på fakulteten eller GU centralt t ex) plockas istället upp därifrån och det som är inaktuellt tas bort.

Under förra året har vi arbetat igenom en stor del av utbildningssidorna – både program och kurser. Under våren kommer turen att komma till forskningssidorna, forskarutbildningssidorna, samverkanssidorna och de övergripande sidorna för IPKL. Efter hand vi betar av olika områden, kommer du som är innehållsansvarig för en del av webben att bli kontaktad för att se över ditt innehåll. Men du behöver inte vänta, om du inte vill! Se gärna över ditt innehåll redan nu. Vi väntar inte till juni med att rätta till felaktigheter eller uppdatera sådant som inaktuellt.

I det nya konceptet är innehållet inte organisationsstyrt på samma sätt som idag. Det innebär att när du söker fram t ex en utbildning eller ett forskningsområde/-projekt blir du inte skickad till den institution som äger innehållet utan blir kvar i samma struktur. Vi styr fortfarande över vårt innehåll lokalt men det presenteras centralt. Som besökare ska du inte behöva känna till hur GU är organiserat för att hitta fram till den information du söker.

Du som är nyfiken kan se exempel på hur GU:s startsida i det nya konceptet kan komma att se hur här

Och så lite nya system förstås:

Akeneo – nya kurs- och programkatalogen. Ersätter Utbildnings-Gubas till vissa delar men har också utrymme för annat innehåll som studentintervjuer, bilder och dokument. Det som läggs in i Akeneo blir skyltfönstret för våra utbildningar och navet i vår marknadsföring.

Drupal – nya webbpubliceringsverktyget. Här skapas själva webbsidorna, men olika typer av innehåll hämtas från olika ställen. Förutom de texter vi lägger in i verktyget, hämtas uppgifter från personalkatalogen, Akeneo, Gubas, Ladok o s v – ungefär på samma sätt som idag fast med en snyggare och mer anpassad utformning.

Vi som kommer att arbeta i de nya systemen är Cathrine Lindqvist och jag, Malin Behnke. Cathrine kommer främst att arbeta med utbildningssidor och Akeneo och jag fortsätter som övergripande webbredaktör för IPKL:s sidor.

/Malin

Tre frågor till Linda Ringhage

Det ryktas att vår utbildningsekonom Nathalie Rundberg har fått sin bebis här runt nyåret.

På plats i Nathalies rum här på IPKL finns nu hennes vikarie för 2020 – Linda Ringhage.

Var kommer du ifrån senast? 

Jag arbetade tidigare på det kommunala bolaget Göteborgs Stads Parkering AB.

Vad var det som lockade dig att söka till IPKL? 

Jag har tidigare arbetat inom högskolesektorn och trivts väldigt bra. 

Vad ser du fram emot just nu? 

Årets första semla!

Gott nytt år alla IPKL:are

Först ett ”tack för senast”(jag tänker på julavslutningen), även om det har gått lång tid nu. Det var verkligen roligt att få uppleva en så välsjungande IPKL-kör – ett roligt minne – och därtill ett härligt julbord!

Nu är det nya tag och för egen del har året börjat med flera färdigställanden av arbeten som mest förknippas med hösten. Underlag för årsrapporteringar har gått in till fakulteten som sammanställer och skickar vidare. Vi har nått överenskommelser av nya löner för alla medarbetare och nya löner kommer till SACO-anslutna och oorganiserade i januari och för OFR och doktorander i februari. Nästa samtal vi kallar till blir utvecklingssamtal som vi kommer sprida ut under vårterminen. Årshjulet är under uppdatering, så snart kommer ni få alla hållpunkter och datum för 2020 samlat.

Ett viktigt underlag som vi färdigställt i förra veckan och som nu gått in till fakulteten för beslut i fakultetsstyrelsen är vårt program för strategiska satsningar inom forskning, se tidigare blogginlägg här. Det var en kort men intensiv process att skriva fram förslagen. I december skickades ett utkast till forskningsrådet och institutionsrådet som haft möjlighet att ge synpunkter på texten. I stort går förslaget ut på att vi ska rekrytera 4 doktorander med olika inriktningar, 1 postdoc, fyra lektorat med 50% forskning i tre år, två gästprofessorer för kortare vistelser samt forskningsutrymmen i lektorers tjänst om 2 månader. Satsningen sträcker sig över tre år. Vi har skrivit fram dessa förslag mot bakgrund av RED19 och alla de samtal som förts med lektorer, docenter och professorer under HT19 till vilka viceprefekt för forskning har kallat, samt utifrån diskussioner i våra olika organ (se det tidigare blogginlägget). Vi har också tagit hänsyn till våra gemensamma erfarenheter av att utveckla KAM-konceptet på IPKL. Denna fråga har vi tidigare (runt 2017) tagit upp i utvecklingssamtal, i IR och på IPKL-möten bland annat.

Vi har gått från att definiera oss som tre stora KAM:ar (Lärande och IT, ECE och Barndom, ungdom, kultur och lärande) till att ha stöttat nya kollegier och seminarieserier att etablera sig. Det har resulterat i dryga 10 grupperingar. I föreliggande förslag tänker vi att dessa grupper kan organiseras inom sex forskningsteman (alltså en något mer differentierad bild än tre KAM, men inte så splittrad som 12 kollegier).

Kommande steg i detta arbete kommer under våren bestå av att vi

  • Formulerar vad vi menar med ett forskningstema i termer av ledning, uppföljning, aktiviteter (vi tänker t.ex. att kollegierna och seminarieserierna kan arbeta vidare som vanligt, men att de kommuniceras som delar av ett tema). Roger Säljö skriver en text om detta och innehållet kommer först att gå till FR och IR (presentation 27 januari).
  • Formulerar vilka teman vi menar att vi har, vi skissar just nu på följande (ytterst preliminära rubriker): Förskolan och fritidshemmet som institution, dess professionsutötvning, kvalitet och utveckling; Förskolans didaktik och barns lärande; Lärande och IT med inriktning mot för/skola och högre utbildning; Ungdomar i utsatthet; Barn och barndomar; Bildningspraktiker i utbildning och samhälle. Fyra av dessa ser vi som relativt väl etablerade redan nu medan två är mer tentativa och bygger på inspel som kommit i samtalen.
  • Utformar webben utifrån denna reviderade struktur – presentationer behöver uppdateras

Parallellt startar de olika rekryteringsprocesserna, tidigast under februari månad. Förutom de rekryteringar vi formulerat i programmet pågår en del andra rekryteringar, t.ex. doktorander till nya forskarskolan med finansiering från VR och en externfinansierad professorstjänst där vi samarbetare med IDPP. Denna tjänst ska vara knuten till Universeum. Det är mycket på gång helt enkelt!

När det gäller utbildning har året börjat med både positiva och mindre lovande nyheter. Det positiva är att förskollärarprogrammets ÖFSO-projekt (övningsförskolor) har fått besked om tilldelning av nya medel. Det gör att det goda arbete som gjorts och byggts upp kommer få förstärkning till att fortsätta under 2020-2021. Inga Bjerre Pedersen har från januari 2020 tillträtt som studierektor för förskollärarprogrammets VFU-kurser, något vi är mycket glada för!

Det som är oroande är att antalet registrerade studenter på våra lärarprogram ännu så länge är lågt. Vi får hoppas på en slutspurt in i det sista. Studentantalet är avgörande för vår ekonomi och naturligtvis för samhället i stort – lärarna behövs!

Sist men inte minst, inte bara ett gott nytt år vill jag tillönska er, utan också ett gott nytt decennium! Och vad kan passa bättre än att förlägga det nya decenniets första IPKL-träff till en kompetensutveckling om hållbarhet? In på länken som Malin skickat ut och anmäl er till den guidade turen på Världskulturmuseet och utställningen Human Nature (länk till anmälan här). Jag hoppas det ska bli intressant och inspirerande och ge oss nya reflektioner och referenspunkter till det mesta av vårt arbete på institutionen – hur vi jobbar med allt från inköp, resor, forskning, uppdrag och utbildning. Och inte minst – ett trevligt tillfälle att mötas!