Arkivera e-post och använd Teams

EDIT: Tips är att INTE själv jobba med säkerhetskopiering eller liknande nu. Invänta hjälp. FAQ på medarbetarportalen innehåller vad jag kan se alla frågor som även cirkulerat hos oss, så kika gärna på den!

Med anledning av en fråga som kom upp på det snabbt påkallade IPKL-mötet imorse har Birgitta skapat en instruktion över hur man kan arkivera sin epost. Den finns nu publicerad här.

Läs gärna också på medarbetarportalen om samarbetsverktyget Teams, länk här.

Såhär står det bland annat:

Viktig information 200922 
Eftersom många inte kan använda mailfunktionen för närvarande rekommenderas att använda chatfunktionen i Teams i stället. Där kan du söka upp andra medarbetare för att chatta, dela filer och ringa ljud- och videosamtal. Observera att man inte behöver beställa en samarbetsyta för att använda Teams chatfunktion. Teams är förinstallerat på de allra flesta GU-datorer. Du loggar in med ditt x-konto och lösenord. Om du inte har Teams, se information nedan under rubriken Teams på din dator.

Teams kan användas för möten och chat med personer även utanför Göteborgs universitet, om den externa organisationen har öppnat upp sin Teamsmiljö för externt samarbete.

/Cecilia

Förstärkt forskningstid: Ansökningstiden förlängs

Tack alla ni som deltog i dagens extrainsatta morgonmöte. Jag förstår om alla inte hade nåtts av informationen om mötet. Vi lade ut den på IPKL:s interna sidor, här på bloggen och i Teams IPKL-alla grupp under måndagen. Det var mycket kort varsel. Vi gjorde så för att ha möjlighet att snabbt kunna utbyta erfarenheter. Återigen viktigt att påminna om att det är bara ungefär hälften av GU:s medarbetare som kan skicka och ta emot mail just nu. T.ex. jag kan inte ta emot mail, så har ni skickat något sedan i fredags morse har jag inte sett det. Det gäller även inbjudan till zoommöten!

En fråga på mötet uppstod om det var möjligt att skjuta på sista datum att ansöka om förstärkt forskningstid i tjänsten med anledning av problemen som skapats i och med eposthaveriet. Vi beslöt att förlänga ansökningstiden till den 2 oktober. Ny sista dag att söka är alltså 2 oktober! Om mailen inte fungerar då heller så får ansökan skickas i ett meddelande (chat) till Kristin Martinsson via Teams.

Vi sa också vid mötet att om det är viktig info jag har till hela institutionen den närmsta veckan så lägger jag den både här i bloggen och i Teams på IPKL-alla-sidan i hopp om att den nås av så många som möjligt. Vid mötet gav Birgitta oss en snabbkurs i Teams. Detta verktyg kan användas för att skicka meddelanden och även filer via chat-funktionen, förutom att man kan skapa samarbetsytor för olika grupper. Om ni inte varit inne Teams ännu så passa på att prova nu.

Såhär ser det ut när ni hittat in i Teams – här ligger alltså nu samma viktiga info om förlängd ansökningstid.

Vänliga hälsningar från Cecilia

Extrainsatt IPKL-möte ang. epostproblemen

Fjärde dygnet utan epost och frustrationen fortsätter. Efter de diskussioner och den information jag tagit del av hittills idag så är det några saker som är viktiga att tänka på:

  • En del har epost – andra inte, så även när ens eget konto kommit igång så vet man inte vilka internt som nås av de man själv skickar
  • ”Symptomen” verkar variera – från att inte kunna se något gammalt i inkorgen till att inte kunna ta emot det som skickats sedan i fredags.
  • Canvas fungerar! Kommunicera inom kurslag och med studenter via Canvas.
  • Zoom fungerar, men nya mötesinbjudningar når inte fram. Det går dock att skicka meddelanden inom Zoom. Så ett tips är att ha Zoom som program igång.
  • Alla, så när som på ev. något undantag, inom TA ska nu ha fått mobiltelefoner. Vi jobbar på att se till att kontaktuppgifter i Canvas är uppdaterade så att t.ex. studieadministratörer kan nås av studenter via telefon.
  • Teams fungerar! Ni som redan är bekanta med detta system och ingår i samarbeten där, här kan man kommunicera och dela dokument på allehanda vis.
  • Försök ta en dag i taget. Det är svårt att tänka framåt med så knapphändig information. Vad är mest akut att lösa idag och hur kan vi göra det? Annat får vänta. Jag förstår att detta är stressande, men vi får hjälpas åt att hantera de problem som uppstår. Vi i det här fallet är ju hela GU som står med samma problem.

Vi tar ett extrainsatt möte för hela IPKL tisdag den 22 september kl 8:30 i syfte att informera om det vi vet då samt samla upp frågor från er alla!

Länk till mötet hittar ni på interna sidor, se här. Sprid gärna vidare till alla kollegor du har kontakt med.

/Cecilia

Ingen mail och viktig hälsning till kursledare i period 3 och 4

Hallå därute!

I fredags togs utmaningen med distansarbete till en ny nivå när mailen plötsligt slutade fungera. Informationen är knapphändig, men vad jag förstår arbetar IT-avdelningen och Microsoft dygnet runt med att försöka åtgärda problemet (enligt sms från GU:s säkerhetschef i helgen) och det är inte säkert att problemet är löst på måndag. Vad jag förstår har några fått tillbaka funktionaliteten, men jag är inte en av dem. Om ni behöver nå mig akut så använd telefon:

Säkrast genom sms: Tel 0766-183272

Det går också bra att ringa upp i zoom!

Jag hade ett mail som skulle gått iväg i fredags till er kursledare som startar kurser i period 3 och 4. I våras lades scheman för dessa kurser på campus, men som bekant är det nu distansundervisning som gäller året ut. Nu kommer lokalerna att plockas bort ur TimeEdit. Har ni något moment i kursen som faller inom undantag från distansundervisning (en form av examination, gestaltande moment, workshop/lab etc.) så behöver vi få in önskemål om dessa tillfällen nu.

Följande info behövs:

  • Vecka, datum, tid
  • Kurs
  • Moment/undervisningstyp
  • Antal studenter per grupp och pass
  • Lokal
  • Kursansvarig
  • Kommentar/övrigt

2 oktober är deadline för Kristin och mig att skicka detta till fakulteten och 9 oktober senast ska lokalbokningarna av campusservice vara klara. Det betyder att jag behöver denna info från er senast 1 oktober. Är ni osäkra om prioriteringar av campusförlagda moment så får ni gärna kontakta mig så kan vi diskutera tillsammans!

Jag meddelar så fort jag vet något mer om eposten! I väntan på den så skriver jag här på bloggen. Följ också uppdateringar på medarbetarportalen.

/Cecilia

Say hello to Sofije Shengjergji

Sofije – ny doktorand i forskarskolan PRECEC

PhD student in child and youth studies within the research school Play-Responsive Early Childhood Education and Care for Social and Cultural Sustainability (PRECEC_SCS). My background is in Early Childhood Education (Aristotle University of Thessaloniki) and Educational Research (Gothenburg University). I have worked as a preschool teacher in an international preschool and as an intern research assistant at Dublin City University. My research interests include; multilingualism, intercultural education, play-responsive teaching and education for social and cultural sustainability. 

Say hello to Sara Andersson

Sara, ny doktorand på IPKL

My main research interest is oriented towards the educational institutions, how they frame the living conditions of both children and teachers. My PhD studies will focus policy and policy enactment within leasure time centers. Methodologically, I am primarily inspired by ethnography, the chosen method for my magister’s thesis which explored the ambivalence high school students in a socio-economically disadvantaged neighborhood show in relation to school and schoolwork. My professional background is as a preschool teacher, most recently working with the youngest children focusing on teaching and creating learning environments that empower children and make room for their wishes and interests. Fresh out of the master’s program in child and youth studies here at IPKL I’m both glad and humbled to be a part of the institution.  

Tre frågor till Helena Ekstrand, ny adjungerad lärare på fri-programmet

Helena – välkommen till IPKL!

Var kommer du ifrån senast?

Jag arbetar halvtid ute i verksamheten och är sedan några år tillbaka på Kronaskolan i Ale kommun. Vi har elever i årskurserna F – 6 från både grundskola och särskola. Just nu har jag en tjänst som utvecklingsledare för fritidshemmen på skolan. Har tidigare arbetat nitton år som fritidspedagog i Partille kommun. 

Vad var det som lockade dig att söka till IPKL?

Jag har haft äran att ta emot många studenter genom åren som VFU-handledare. Utbildningen har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det som fick mig att söka var möjligheten att få vara med och utveckla våra blivande grundlärare med inriktning mot fritidshem. De behövs verkligen där ute! 

Vad ser du fram emot just nu?

Nu ser jag fram emot att få komma igång och träffa alla studenter och möta dem både i VFU och i HFU-kurserna. Ska även bli spännande att få utbyta erfarenheter med er nya kollegor!

Tre frågor till Jessica Borgvall, ny adjungerad lärare på fri-programmet

Jessica – välkommen till IPKL!

Var kommer du ifrån senast? 

Jag kommer ifrån Skytteskolan senast, där arbetade jag i 5 år. Nu kombinerar jag tjänsten på Göteborgs Universitet med undervisning i fritidshem på Assaredsskolan i Kortedala.

Vad var det som lockade dig att söka till IPKL? 

Framför allt möjligheten att få kombinera de kunskaper jag har fått under ett långt arbetsliv och få förmedla dessa till studenterna men det är också ett tillfälle att fördjupa mitt eget kunnande och utvecklas vidare. Bron mellan teori och praktik ska verkligen inte underskattas!

Vad ser du fram emot just nu?

Att få komma ut till studenternas VFU-skolor och besöka de i verksamheten är det jag är mest sugen på just nu. Det är också fantastiskt roligt med nya kollegor där en kan diskutera fritidspedagogisk undervisning ur flera perspektiv.

Tre frågor till vår nya post-doc Biörn Ivemark

Var kommer du senast ifrån?

Från en postdoktjänst i sociologi på Örebro universitet. Där följeforskade jag kring ett breddat rekryteringsinitiativ som har arbetat i många år för att inspirera elever till högre studier på högstadieskolor med väldigt olika förutsättningar.

Vad var det som lockade dig att söka till IPKL?

Projektet ”skolan som brottsplats” var den främsta dragkraften. Under min avhandlingstid blev jag intresserad av hur skolan bäst kunde kompensera för uppväxtvillkoren i socialt utsatta områden. Fältarbetet i Örebro synliggjorde sedan på hur olika sätt skolor hanterade problem som uppstod bland elever och vilka konsekvenser det kunde få. Projektet på IPKL framstod som en spännande möjlighet att fördjupa mig i dessa frågor.

Vad ser du fram emot just nu?

Att lära känna mina nya kollegor och komma igång med projektet!

Välkommen till IPKL Biörn !

Say hello to Kalliopi Moraiti

This is Kalliopi Moraiti, one of our new PhD-students 

My underground degree was in Home Economics and Ecology (Harokopio University of Athens), which I completed in 2016. During my bachelor’s degree, I was an Erasmus student for two semesters at the Faculty of Economics and Geography (University of West Bohemia in the Czech Republic). Returning to Harokopio University I helped co-found a non-governmental organization of Erasmus Student Network named ESN-Haro. After graduating I conducted an Erasmus internship at the Greek Parents Association in Gothenburg where I was teaching the Greek language and the subject of Home Economics and Ecology. In 2017, I started the International Master of Educational Research at Gothenburg University. My master dissertation explored education for sustainable development through play-based learning in early childhood. During this study period, I worked as a preschool teacher in a Greek and English school. After graduating I conducted another Erasmus internship as a research assistant at Dublin City University (Centre of Human Rights and Global Citizenship) where I was engaged in projects regarding Climate Change Education. 

In September 2020, I was delighted to be accepted as a PhD student in education within the research area of Learning and IT. I’m working at IPKL within the BALANCED project. I am very enthusiastic to be an active member of an academic community again. My research interests include; equality in education, teacher agency, professional learning, digitalization in schools, and digital platforms. 

In my personal life, I like traveling, volunteering, and spending quality time with friends and my sisters.