Viktig info om lönerevisionen och annat aktuellt

Just nu är det å ena sidan strålande tider för IPKL, och å andra sidan samtidigt lite osäkra tider. Det som är strålande är att det går bra på så många områden! Budgeten ser bra ut inför nästa år – inget planerat underskott på varken utbildning eller forskning, vilket är första gången på flera år! En enorm lättnad, tycker jag, och värt en stor eloge till alla som kämpat och kämpar med att få grepp om alla timmar, kronor och ören. (En reflektion i sammanhanget – jag minns ett gammalt inlägg jag skrev här på bloggen i november 2017 då vi var lite knäckta över att OH:n på forskning steg så, se här. Då var vi uppe på en nivå över 60%. Nu är vi nere i 44% plus lokal och IT, totalt 53%. Detta är självklart ett stort framsteg för de vid IPKL som söker externa medel.) Att utfallet inom forskningsekonomin ser så bra ut, pga. det stärkta anslaget vi fått, har också gjort att vi under detta år har kunnat ”dryga ut” det strategiska programmet för forskning. När vi planerat för doktorandantagning har vi kunnat anta någon extra doktorand. När vi har planerat för förstärkt forskningstid (externa och interna utlysningar) har vi kunnat anställa/bevilja något fler utrymmen än vi hoppades på. Ändå kommer vi att kunna fortsätta anställa lektorer, doktorander och någon postdoc nästa år.

Sjuktalen sjunker sakta men säkert. Visst har vi fortfarande problem med stress och tidsbrist, balans mellan arbete och fritid som vi strävar med, men ändå – en viktig utveckling av arbetsmiljön. Vi har klarat att upprätthålla våra utbildningar i mer än ett halvår på distans! Vi är ett otroligt kompetent kollegium som klarat att bemästra flera nya system på löpande band. Vi har arbetslag som ställer upp för varandra när någon blir sjuk. Vi har forskare som trots distanssituationen och pandemin håller liv i seminarier och internationella samarbeten mm. Detta är så imponerande!

Det osäkra är förstås hur länge pandemin ska pågå och när allt ska återgå till det normala. Vad nu det nya normala kommer bli. Det är också valtider, vilket alltid öppnar för en viss osäkerhet. Vi ska ha en ny fakultetsledning på plats snart som ska väljas under våren. Vi ska också ha en ny proprefekt i princip så snart som möjligt. Valberedningen under ledning av Thomas Johansson har börjat sitt arbete och jag hoppas verkligen någon är beredd att ta chansen att få jobba i ledningsgrupp nu när Annika Bergviken Rensfeldt ska avgå. Både Annika och jag kan svara på frågor om vad uppdraget innebär om någon är nyfiken. Annars är det valberedningen ni kommer ha kontakt med! Det kan både bli ett mindre uppdrag, och i så fall kommer vi även att utse en ny viceprefekt efter Cecilia Björck som också avgår. Eller så kan proprefekten ta ett större uppdrag. Flera olika ansvarsområden är möjliga (utbildning, samverkan, internationalisering mm.).

Osäkert är också detaljerna i årets lönerevision. Ni som hängt med länge minns att det nästan brukar vara klart vid den här tiden på året, men nu har vi inte ens börjat. Det ska dock bli en lönerevision, men de utvärderande samtalen (lönesamtalen) kommer inte äga rum på IPKL förrän i slutet på december/ januari. Vi går alltså in i processen nu utan att ännu veta revisionsdatum, tillhörighet till fackförbund och utrymme som kommer finnas att fördela. Vi vet att vi legat ganska högt de sista åren, men detta år spås ett mindre utrymme. Alla har ändå rätt att komma och samtala om sitt löneläge och sin prestation under året som gått. Som tidigare kommer vi utgå från de löneenkäter vi gemensamt bearbetat på IPKL-möte och som vi haft ett par år nu. Du finner dem här (obs att det är tre olika enkäter). Kristin kommer att kalla TA-gruppen. Doktorander följer en fast lönestege, så i den processen ingår inte utvärderande samtal. För övriga (lärare/forskare) gäller:

  • Anmäl om du vill komma på samtal (av erfarenhet vet jag att alla inte prioriterar lönesamtal varje år, och av detta skäl är det av avgörande betydelse att jag får ett grepp om hur många samtal som ska schemaläggas, så en rätt dimensionerad doodle kan skapas). Jag önskar att du kan göra detta redan nu! Skicka ett mail till cecilia.wallerstedt@gu.se. De som anmäler sig får sedan en doodle innan jul och tiderna kommer ligga i januari.
  • Boka in tid för samtal
  • Fyll i löneenkäten
  • Vi genomför samtalet och utgår från din löneenkät – medtag den till samtalet (som äger rum i zoom)!
  • Om du inte vill ha samtal får du ändå gärna skicka din löneenkät under januari månad, maila till mig. Den är ett viktigt underlag för lönesättningen.

Fortsätt kämpa och tack för allt gott arbete!

/Cecilia

Framgångar på VR!

Två VR-projekt fick vi till IPKL i höst, i den stenhårda konkurrensen! Här kommer en presentation på det första av dem…

SATSA – Structural approach in teaching as foundation for sustainable arithmetic learning 

(eller: att undervisa om tal och räknande med en strukturell ansats i förskoleklass)

I projektet SATSA riktas uppmärksamheten mot kvaliteten i undervisning i förskoleklass (6-åringar) med avseende på hur tal, antal och räknestrategier behandlas som innehåll för lärande. Forskning på interventioner där en strukturell ansats i matematikundervisningen har implementerats visar positiva resultat vad gäller elevers begreppsliga förståelse att hantera tal som del-helhetsrelationer, alltså att uppfatta tal som sammansatta helheter man kan manipulera med för att lösa problem (t.ex. 2 och 3 är delar av 5 och då kan man lista ut vilken del som saknas om man vet de andra två, genom att se dem som sammansatta och relaterade till varandra). Syftet med SATSA är att närmare studera hur undervisning med en sådan ansats iscensätts för att kunna karakterisera och konceptualisera vad det är som gör lärandeutfallen av matematikundervisning för 6-årigar hållbara och utvecklingsbara. Projektet utgörs av en kartläggning av matematikundervisningen i 100 svenska förskoleklasser, samt en intervention där vi implementerar en strukturell ansats och följer ett urval av klassers (n=30) undervisning (samt jämförelsegrupp, n=15) och elevernas kunskapsutveckling. Interventionen består av två program som i tidigare forskning visat sig framgångsrika. På detta sätt har vi möjlighet att undersöka inte bara vilket lärandeutfall undervisningen har utan främst vilka framgångsfaktorerna är. Resultaten kommer att ha betydelse för de teoretiska kunskaperna om räknefärdigheters utveckling och särskilt för undervisningspraktikens utveckling i de tidiga skolåren. 

Camilla Björklund är projektledare och medforskare är Angelika Kullberg (IDPP) samt Anna-Lena Ekdahl (Jönköping university). Och fler resurser kommer att behövas!

En hälsning från Camilla – forskningsledaren på hemmakontoret

Grattis Camilla till detta spännande projekt – vi ser fram emot att ta del av resultat framöver!

Skärpta coronarestriktioner

Vi har precis (tisdag eftermiddag) haft avstämning i prefektrådet om den nya gränsen för 8 personer vid offentliga sammankomster som ska träda i kraft om en vecka. Hur påverkar det vår verksamhet? Eftersom vi redan har haft en mycket strikt hållning påverkar det som det ser ut nu inte så mycket, men för de som har inplanerade moment kan det bli desto bökigare. Dessa tror jag vi har koll på och kommer ha dialog direkt med berörda (hör av er om ni behöver hjälp eller råd kring något som jag/ledningen har missat!) – men lite allmän information kommer här:

  • VFU: Fortsätter som vanligt! Inga andra signaler från skolhuvudmännen har ännu kommit. Från studenthåll har det kommit mycket frågor, men vad vi kan svara är i linje med vad som ligger på studentportalen för VFU.
  • Arbeta på plats: Ett antal undantag har vi beviljat och vad vi förstår kan dessa medarbetare fortsätta komma till campus innan vi hört något annat.
  • 8 personers-regeln ska vara normerande, men annars är det mycket av vår verksamhet som inte faller under ”offentliga sammankomster”. Undantag är disputationer som är just offentliga.
  • Studieplatser: Trycket på dessa förefaller ha minskat då fler verkar välja att stanna hemma. I nuläget finns inget annat besked än att fortsätta erbjuda dessa platser på samma sätt.
  • Smittspårning: Det talas om att vi institutionsvis kommer få en roll i att medverka i smittspårning. Vad detta konkret innebär är inte riktigt klart, men skulle ni testa positivt för Covid19 är det bra om ni kontaktar mig! Hoppas kunna återkomma med tydligare info om det kommer.
  • Det vi gör nu är att sträva efter att upprätthålla verksamhet så att studenter ska kunna ta sina poäng i utbildningen, men att kvaliteten skulle vara den samma som i vanliga fall är orealistiskt. Detta är värt att tänka på vid överväganden angående hur examinationer kan genomföras.
  • Rektor förväntas gå ut med ett förtydligat inriktningsbeslut på torsdag.

Forskare: Vi har haft avstämning med doktorander och handledare kring doktorandernas situation och eventuella förseningar med anledning av begränsade möjligheter att komma ut i fält etc. Läget verkar vara under kontroll! Är det andra forskningsprojekt som har problem nu så kontakta mig eller Roger Säljö. Jag ser att det kommit ansökningar om förlängd dispositionstid t.ex. i externa projekt. I något projekt har medel som tänkt användas till konferensresor omfördelats till open access för bokprojekt, det kan också vara en idé! Finns annat vi behöver veta? Behöver ni justera er tid i projekt eller annat? Vi hjälper gärna till att bolla idéer om det kan vara till hjälp!

Nya studierektorer från årsskiftet

Vi har haft annonser ute för studierektorer inför nästa år, och nu är dessa processer klara. Följande medarbetare hälsar vi välkomna i rollen som studierektor från 1 januari:

  • Anne Algers, studierektor för uppdrag och samverkan
  • Zvezdan Memedov, studierektor för VFU i grundlärarprogrammet -fritidshem
  • Annika Åkerblom, studierektor för HFU i förskollärarprogrammet (ett uppdrag som nu kommer att delas med Solveig Sotevik som är kvar, men på en lägre procent)

Lycka till med era uppdrag!

/Cecilia

Say hello to Madeleine Brodin Olsson

Madeleine Brodin Olsson, a familiar face on IPKL, but new as a PhD-student!

My name is Madeleine Brodin Olsson and I’m a PhD students at IPKL and the PRECEC_SCS research school. I have studied a master’s program in educational leadership at the Department of Education and Special Education (IPS).  My research interest is to follow how a work team in the preschool is educated in a new theoretical perspective: play-responsive teaching. I really look forward to my time as a doctoral student!

Vi fortsätter på distans

Då var rektors inriktningsbeslut för våren fattat, finns här. Det var säkert väntat för många, men det är tungt. Segt. Tråkigt.

Mycket av det vi uppskattar med jobbet (det är olika för alla, men ofta t.ex.) arbetskamraterna, möten med studenterna, resorna, fältarbetet – det blir tydligt påverkat och till och med ofta inställt. Att arbeta hemma innebär blandade känslor, en del tycker det är skönt, andra finner det mycket påfrestande och till och med deprimerande. Samtidigt kan vi känna en trygghet i att kunna hålla oss i säkerhet för smitta i väldigt stor utsträckning, och vi kan bidra till minskad trängsel i samhället och ändå upprätthålla vår verksamhet. Det är två viktiga aspekter att hålla fast vid.

Ta gärna upp frågan om våren nu i de sammanhang där ni rör er och de möten där ni medverkar. Tänk långsiktigt. Försök hitta hållbara lösningar. Hör av er till mig eller någon annan i ledningsgruppen om ni vill bolla något!

Viktigt också att tänka på i strategiarbete inför nästa år att vi befinner oss i en pandemi. Det måste utgöra förtecken för arbetet, så vi inte lägger ribban för högt!

Måndagshälsning från Cecilia och ledningsgruppen

Hur påverkar de nya restriktionerna vår verksamhet?

Jag tror ingen har undgått de nya restriktionerna för Västra Götalands län som kom i dagarna, som en reaktion på den kraftigt ökade smittan i vår del av landet. Rektor och dekanerna på GU har kommenterat det här. Vi har idag haft ett möte i prefektrådet på fakulteten och diskuterat situationen hos oss. Vi kan dra slutsatsen att vi haft en relativt strikt hållning hela tiden, så i nuläget ser vi inte att vi har några särskilda åtgärder vi behöver vidta. Några kommentarer från mig och ledningsgruppen:

  • Arbeta på plats? De undantag vi gjort kan i princip fortsätta, men huvudregeln är ju som alla vet att vi håller oss hemma. Det har vi lyckats hålla på ett bra sätt och vi fortsätter så! Det har förekommit covid-smitta i vår personal, så tänk noga på att hålla avstånd om ni kommer in till Pedagogen.
  • VFU? Dessa kurser ska genomföras som planerat är det sagt. Skolhuvudmännen har inte skickat några andra signaler.
  • Forskning och fältstudier? Mitt allmänna medskick är att ta kontakt med berörd part och hör med dem om det är möjligt att få komma ut. Det kan finnas en stor variation här beroende på var i landet forskningens fältstudier är planerade att genomföras. Vi får vara lyhörda för samarbetspartners. Det verkar rimligt att tillfällen i nuläget skjuts upp, men det är svårt att sätta upp en absolut regel.
  • Campusförlagd undervisning? Vi har väldigt få moment planerade. Är det något av dessa ni är osäkra på, kontakta gärna mig så kan vi diskutera tillsammans.
  • Studenter på plats? Det utökade antalet platser för studenter att sitta på som beslutades förra veckan ligger fast. Vi diskuterade att dessa inte är avsedda att genomföra fysiska grupparbeten på, utan prioriterat är att studenter med dålig uppkoppling hemma ska kunna sitta på campus och grupparbeta i zoom så att säga.

Vi väntar rektors inriktningsbeslut om vårens verksamhet i slutet av denna vecka, är min gissning, kanske på måndag.

Det var allt för nu. Jag läste precis någon som skrivit i sociala medier: Hoppet är inte inställt. Nej, det är väl ungefär det vi får fokusera på nu! Tack för er uthållighet och ständiga förmåga att hitta lösningar!!

Måndagshälsning,

Cecilia