Forsknings- och samverkansinsatser under året med Covid-19

Här följer dokumentation från IPKL-mötet den 14 december 2020. Syftet var att sprida den forskning, samverkan och några av undervisningserfarenheterna som medarbetare gjort under de 10 månaderna med Coronasituationen. Vi länkar också till några av rapporterna från studentkårer om konsekvenserna för studenterna och deras studiesituation, både på nationell och lokal Göteborgsnivå.

Rapporter från studentkårer om Covid-19-situationen:

Sveriges förenade studentkårer (SFS):

Högskolan kommer inte vara sig lik. Coronapandemins inverkan på högre utbildning under 2020 och framöver

Studenters ekonomi – sedan coronapandemin och ur ett längre perspektiv

Göteborgs universitets studentkårer (GUS) har gjort tre rapporter om studiesituationen under Covid-19:

Samlade rapporter från GUS

UKÄ:

Studenter ska inte förlora CSN bidrag undantag görs kring examination osv.

Anne Algers, docent i pedagogik

Anne berättade om ett PIL-webbinarium i juni med 150 deltagare på ”Omställningen till distansundervisning – vad har vi lärt oss?”

Regeringsmedel för att utveckla öppen utbildning och distansutbildning:

Pressmeddelande

För GU:s handlade det om c:a 2,3 miljoner för HT20 för kursverksamhet. Om man ska förklara öppen utbildning, så handlar det om tillgängliggöra utbildning gratis, utan krav på förkunskapskrav, och med lärarresurser som görs fritt tillgängliga och märks på särskilt sett. Dels gick det till utveckling av MOOCs vid IT-fakulteten och dels till det projekt Anne nu leder, Delningskultur för utbildning, rekrytering och kunskapsutveckling (DURK). I projektet har det varit flera intressanta diskussioner, t ex hur en ekonomisk modell för öppen utbildning ska se ut och hur bevarar man lärares rätt till sitt eget undervisningsmaterial. Se också SUHF beskrivning av det s k lärarundantaget

Jonas Linderoth, professor i pedagogik

Jonas medverkade i Skola hemma-satsningen

Han gjorde också tidigt videoklipp på temat ”Ställa om till distansundervisning i högre utbildning

Ingrid Henning-Loeb, docent i pedagogik

Ingrid presenterade en ny artikel som hon och Sally Windsor, universitetslektor på IDPP gjort:

Henning-Loeb I., & Windsor, S. (2020). Online-and-alone (och ofta i sängen) – Elevers berättelser om gymnasietidens sista månader våren 2020. Paideia 20.

In English

Pressrelease

Anette Hellman, docent i pedagogik

Anette har deltagit i en finsk-svensk studie om hur barn i förskola och daghem reagerat på coronasituationen, och bl a tittat på hur barn hanterar situationen och klarar att anpassa sig till den.

Heikkilä, M., Furu, A-C., Hellman, A., Lillkvist, A., & Rantala, A. (2020). Barns deltagande i förskole- och daghemskontext under inledningen av coronavirusets utbrott i Finland och Sverige. Barn, 38(2).

Ingrid Pramling Samuelsson, professor/seniorforskare

Ingrid berättade om en studie från Norge, Sverige och USA om situationen för förskolan.

Pramling Samulesson, I, Wagner, J.T., Odegaard, E. (2020) The Coronavirus Pandemic and Lessons Learned in Preschools in Norway, Sweden and the United States: OMEP Policy Forum International Journal of Early Childhood52, 129–144. https://doi.org/10.1007/s13158-020-00267-3

Ewa Skantz-Åberg, lektor/postdoc i VR-projekt om lärares digitala kompetens

Ewa deltog redan under mars månad i genomförandet av en enkätundersökning riktad mot lärare i förskoleklass och om de förberedde sig på distansundervisning

/Sammanställt av Annika Bergviken-Rensfeldt

Say hello to Lia Roka!

This is Apostolia Roka

Last year Apostolia started her PhD studies here at IPKL. This is her presentation:

I have a teaching background in different subjects such as history, psychology and  philosophy. After I completed my bachelor I got accepted in the International Master in Educational Research at Gothenburgs university where I had the opportunity to develop my research skills and expand my knowledge in the education field. During and after my studies I worked in different international preschools in Gothenburg as an educator. My research interest focuses on teachers’ professional digital competence in the preschool class. In particular, what teachers need to support students digital skills and abilities according the new curriculum suggestions. I am looking forward to meet my new colleagues and be part of the IPKL team!

Hej Annika Hellberg!

Annika Hellberg – en nygammal kollega!

Annika känner vi sedan tidigare då hon har arbetat som adjunkt på IPKL, och även tagit sin licentiatexamen här, men sedan en tid tillbaka är hon åter i en ny roll. Här får hon presentera sig:

Jag är doktorand i Barn och ungdomsvetenskap vid institutionen pedagogik, kommunikation och lärande sedan hösten 2020. Jag är antagen som doktorand på 50% och arbetar övriga 50% på Center för skolutveckling.

I oktober 2014 tog jag min Licentiatexamen. Licentiatuppsatsens syfte var att bidra med kunskaper om förskollärares beskrivningar av barngruppsstorlekens betydelse för de egna arbetsvillkoren, samt för villkor för barns, lek, lärande och välmående i förskolan. Avsikten med utvecklingen av licentiatuppsats till doktorsavhandling är att utifrån vunna resultat fördjupa kunskapen och rikta fokus mot hur förskollärare organiserar arbetet i olika barngrupper och vilka möjligheter eller hinder det skapar för barns emotionella, kognitiva och social utveckling och lärande utifrån ett kvalitetsperspektiv. Avhandlingsarbetet grundar sig i Bronfenbrenners utvecklingsekologiska teori, vilken fokuserar på de villkor som skapas inom och mellan olika system och påverkar barns lärande och utveckling i förskolan. Studien är kvalitativ och dataproduktionen i det fortsatta arbetet planeras att ske i olika steg. Dessa innefattar observationer och intervjuer i förskolan utifrån studiens frågeställningar. 

Två studierektorer för HFU förskola – vem gör vad?

Från och med 1 januari kommer vi att ha fyra studierektorer på förskollärarprogrammet. Inga Bjerre Pedersen har ansvar för bemanning och kvalitetsfrågor mm. i programmets VFU-kurser. Annika Edenholm har som tidigare ansvar för bemanning i HFU-kurserna, vilket bland annat innebär bemanningssamtal varje termin med IPKL:s lärare som arbetar inom dessa kurser. Annika Edemholm är också utbildningsansvarig för hela institutionen. För övriga frågor inom HFU blir nu arbetsfördelningen på 50% för vardera mellan de två studierektorerna Solveig Sotevik och Annika Åkerblom enligt följande:

Solveig Sotevik arbetar med

  • Regeltillämpning (löpande frågor och strategiska frågor såsom utvecklande av processer, rutiner och policys), kontaktperson i frågor av studieadministrativ karaktär
  • Studentfrågor (både studenters frågor och lärares frågor om studentrelaterade ärenden), kontaktperson för studentkåren
  • Adjungerad i programrådet

Annika Åkerblom arbetar med

  • Kvalitetsfrågor, processer och innehåll kopplat till kursutvärderingar, kursutveckling, utbildningsplaner och forskningsanknytning
  • Internationaliseringsfrågor för programmet
  • Remisser och underlag av liknande slag

Det stora strategiska arbete som just nu pågår inom programmet med att starta den nya inriktningen FÖRV, som bland annat innebär samverkan nationellt kring VAL, är båda engagerade i. Solveig är kontaktperson för VAL-frågor.

Solveig tjänstgör på halvtid och är ledig onsdag eftermiddag samt torsdag och fredag.

Friskvårdsbingo!

Gott nytt år bästa IPKL-medarbetare

Hoppas ni haft det bra under helgerna. Nu är det nytt år och nya tag. Vi går mot ljusare tider, och det är skönt, men det är några veckor kvar innan ljuset återvänder på riktigt. Därför vill jag uppmuntra/utmana er att ta hand om er så gott det går nu denna första tuffa period! Om du vill (och inte tycker detta är för tramsigt, för det är det kanske? ;-)) så sätt ett kryss för varje sak i detta friskvårdsbingo som du har gjort. När hela ”brickan” är fylld så skicka ett mail till mig med rubriken bingo, så får vi något att le lite åt. Ok? Bara för de som vill självklart! (Och om du inte föredrar dessa alternativ går det bra att hitta på egna.)

Friskvårdsbingo – roligt eller fånigt?

Lycka till med alla examinationer nu, och program- och kursstarter! Och allt annat! Själv kör jag igång med lönesamtal och många av oss ses då. Sedan har vi IPKL-möte den 25 januari.

Gott-nytt-år-hälsning från

prefekten