Datalagring och info om att GU-box stänger ner

Jag vill göra er uppmärksamma på att det nu i IPKL:s yta på Teams ligger en presentation av Birgitta Roos Haraldsson om vad som gäller kring datalagring på institutionen och där till vad vi ska göra när GU-box avslutas. Den här presentationen höll Birgitta på IR i måndags, men vi passade på att spela in så att alla kan ta del av informationen som har varit efterfrågad av många.

Trevlig valborg!

Cecilia

Vad är på gång?

Här kommer ett försök till översikt av vad vi i ledningsgruppen arbetar med just nu:

  • UKÄ utvärderar GU:s kvalitetsarbete inom utbildning. Annika Edenholm och jag deltar i egenskap av ledamot i BUGA respektive prefekt. Utbildningsvetenskapliga fakulteten och Naturvetenskapliga fakulteten är utvalda i granskningen för att utgöra stickprov när det gäller processerna för kvalitetsarbetet. Vi läser nu på och fräschar upp olika dokument som uppdragsbeskrivningar, programrapporter, kursrapporter mm.
  • Rekrytering: Här är det nu full fart med två lektorsrekryteringar, en inom förskolepedagogik (matematik och naturvetenskap) där vi haft en intervju och ska ha en till nästa vecka, samt en inom barn och ungdomsvetenskap. Till lektoratet i barn- och ungdomsvetenskap har utlysningen just stängt och vi kan konstatera att 11 disputerade personer har sökt och alla har mycket hög kompetens, bland de sökande finns t.ex. en docent och en professor. Det glädjer oss att det är så många som vill söka sig till IPKL från hela Sverige! Dessa rekryteringar kommer nog dock tyvärr inte vara klara till terminsstarten, så allt tyder på att det blir vikariat för tjänsterna under HT20. Vi har också förvånansvärt många och kvalificerade sökande till de tjänster vi har haft ute inom VFU. Även här väntar sakkunnigbedömning, men vi tror denna process går snabbare, så vi blir klara till terminsstarten. Vi har också i process fyra doktorandanställningar och en postdoc-tjänst.
  • Planering för hösten: Söktrycket inför hösten är överlag gott, men det som sticker ut är det som varit vår stora satsning, och där förberedelserna pågått i ett par år, det reviderade förskollärarprogrammet för yrkesverksamma (kallat FÖRV). Läs gärna nyheten på fakultetens webb om ni inte gjort det, här. Helt fantastiskt roligt! Överlag otroligt positivt att så många vill bli lärare i förskola och fritidshem. Bra val av studenterna 🙂
  • Docent och professorsmöte: Undertecknad och viceprefekt för forskning har bjudit in docenterna och professorerna till ett möte på fredag för att informera om och diskutera vårens doktorandantagning, konsekvenser av Covid19, internationaliseringsstrategi inom forskning, arbetsmiljö och framtagning av arbetsbeskrivning för docenter och professorer (en fråga som drivs på fakulteten).
  • Planering för IR och IPKL-möte: måndagens IR kommer vi bl.a. att ta upp frågan om inrättande av gästprofessor inom forskningstemat Global Childhoods, datalagringsfrågor (Birgitta kommer att göra en dragning på initiativ från ledamöterna som efterfrågat detta), inflytande och delaktighet (en fråga vi arbetar med efter arbetsmiljöenkäten förra året) samt generell kompetensutvecklingsplan. På IPKL-mötet den 3 maj planerar vi bland annat att låta Christian Eidevall och Lena Pareto att presentera sig och sina uppdrag. Christian har varit adjungerad lektor hos oss under en tid nu, men i år har hans uppdrag reviderats något och ingår i vår strategiska satsning på arbete med praktiknära forskning. Lena är helt nyanställd och har en professur med inriktning mot forskning på och med Universeum – missa inte det!!
  • Planering för terminsupptakt ht2021: Temat kommer bli internationalisering och vi skissar just nu på att förlägga det till zoom eftermiddagen den 19 augusti och förmiddagen den 20 augusti. Blocka gärna i kalendern! Sedan kan vi förstås drömma om att vi har fått vaccin till dess och kan ses på campus… vi får se!

Något annat som jag tycker är värt att uppmärksamma av det som nyligen ägt rum är det remissvar som gick in från GU angående regeringens promemoria ”Ökad kvalitet i lärarutbildningen och fler lärare i skolan”. Tack ni från IPKL som bidrog till att formulera denna kritik – viktigt!

Jag vet att det är mycket att göra för alla just nu. Vi talade om det på en av arbetsmiljödialogerna i veckan: det tenderar att vara arbetstoppar som inte följs av dalar… Jag tänker att vi försöker hjälpas åt, prioritera tillsammans, söka strukturella förbättringar och fokusera på det i arbetet som också ger energi. TACK för alla era insatser bästa IPKL:are!

/Cecilia

Lägesrapport lönerevisionen

Nu har vi kommit fram till det steg i RALS-processen där nya löner ska börja fördelas. Det är alltså RALS2020 som ska avslutas, ej att förväxlas med RALS2021 som kommer att starta i princip samtidigt som de nya lönerna kommer att betalas ut. Det är olika processer vi följer beroende på fackförbund. I november (2020) gick informationen ut om processen för lönesamtal och löneenkät (se här). I januari genomfördes lönesamtal med de som anmält sig, och flera skickade också in sin löneenkät. Glömde du då men har en infylld – skicka den då omgående till mig! Nu kommer fortsättningen, kraftigt försenad pga avtalsförhandlingar som gått trögt.

  • De som tillhör SACO kommer inom ett par veckor att bli kallade till lönesättande samtal. Som vanligt finns även möjlighet att sköta detta steg via epost, då svarar ni på kallelsen att ni föredrar det. När alla inom SACO är klara kan dessa löner betalas ut, förhoppningsvis innan semestern (och retroaktivt från 1 oktober).
  • Under samma tidsperiod kommer OFR:s löner att förhandlas med de fackliga ombuden. Vi har ännu inte fått förhandlingstider för vår fakultet, men vi tror att det blir i maj. Därefter kommer semestern och först efter det betalas lönerna ut (också retroaktivt från 1 oktober).
  • Sist brukar vi meddela lön till de som ej är med i ett fackförbund och då betalas även dessa ut. (Och därefter är vi framme vid att börja processen för 2021 med nya lönesamtal, samt årets mycket försenade utvecklingssamtal).
  • Doktoranderna följer en lönestege och dessa löner uppdateras också när övrigt är färdigt.

Vi vill signalera något om utrymmet i år redan nu. Vi vet nu att vi förhåller oss till ett utrymme på 1,8% i löneökningar. Det är viktigt att komma ihåg att detta inte har något specifikt att göra med hur det går för IPKL, om våran ekonomi går upp eller ner, om vi har presterat bra, att vi har slitit extra med distansomställning och annat. Utrymmet bestäms av processer som vi på institutionen inte har något direkt inflytande över (med utgångspunkt i hur det går för Sveriges industri, det så kallade ”märket”). 1,8% är anmärkningsvärt lågt jämfört med vad vi hade förra året, men det är ändå högre än vad vi förväntade oss i höstas då det till och med nämndes i vissa diskussioner att det inte skulle bli något utrymme alls! 

Dessa procentsatser vi har att förhålla oss till räknas om i kronor i vårt konkreta lönesättningsarbete. Förra året hade vi ca 120 000 kr att fördela, i år har vi 90 000 kr. Förra året skulle vi ligga på 2,4%. För att få ett hum om vad detta innebär i kronor så motsvarar det ett genomsnittligt påslag på 700 kr per person i år och förra året blev motsvarande 1000 kr. (Nu är det inte alls så vi arbetar med lönerna – att vi slår ut ett medel – vi arbetar istället som ni vet med dels prestation, dels löneläget och den övergripande bilden, utifrån individuella bedömningar för var och en.) Men viktigt att tänka på är att om det individuella lönepåslaget i år blir ett par hundra kronor lägre jämfört med förra året betyder inte det att vi har värderat insatsen till sämre än förra året – det betyder att samma prestation ger lägre utdelning på grund av att vi har mindre pengar att fördela. Detta känns tungt, tycker vi, ett år som detta då vi samtidigt vet att många har slitit som aldrig förr, och det dessutom går så bra för IPKL i så många avseenden!

Mvh Cecilia & Kristin

Vilket verksamhetsstöd!!

Fick följande hälsning från Kristin om en riktigt inspirerande utmaning som kollegorna i verksamhetsstödet har tagit sig före – SÅ bra jobbat!!

Sedan början av februari har vi i verksamhetsstödet haft en stegutmaning. Målet var att innan påsk hinna ta oss till Rom, med flera delmål längs vägen såsom Köpenhamn, Berlin, Venedig och några till. Och som vi traskat! Målet nåddes redan efter några veckor och då började vi förstås gå hemåt igen. Varje vecka har en eller två vinnare utsetts, och det har inte enbart varit den som tagit flest steg den aktuella veckan som blivit hyllad, även andra insatser för att nå det gemensamma målet har uppmärksammats. Vi har också haft en omräkningstabell som gjort att även andra aktiviteter kunnat räknas om till steg, t ex cykling och skidåkning. Det är ju trots allt rörelse som är det viktiga. När skärtorsdagen kom och utmaningen avslutades hade vi nått nästan ända fram till Rostock på vår väg hem, och det var bara drygt 50 mil kvar till Göteborg. Vem som stod som slutlig vinnare? Ja, den som gått överlägset flest steg dessa veckor var Michael Nilsson, med över en miljon steg! För flera av oss har nog den här utmaningen gjort oss lite mer benägna att komma ut på den där lunchpromenaden eller efter-jobbet-rundan trots att vädret inte varit så lockande alla gånger, och för alla har det med säkerhet inneburit mer rörelse! 

En lång väg – men med gemensamma krafter så…