Lägesrapport lönerevisionen

Nu har vi kommit fram till det steg i RALS-processen där nya löner ska börja fördelas. Det är alltså RALS2020 som ska avslutas, ej att förväxlas med RALS2021 som kommer att starta i princip samtidigt som de nya lönerna kommer att betalas ut. Det är olika processer vi följer beroende på fackförbund. I november (2020) gick informationen ut om processen för lönesamtal och löneenkät (se här). I januari genomfördes lönesamtal med de som anmält sig, och flera skickade också in sin löneenkät. Glömde du då men har en infylld – skicka den då omgående till mig! Nu kommer fortsättningen, kraftigt försenad pga avtalsförhandlingar som gått trögt.

  • De som tillhör SACO kommer inom ett par veckor att bli kallade till lönesättande samtal. Som vanligt finns även möjlighet att sköta detta steg via epost, då svarar ni på kallelsen att ni föredrar det. När alla inom SACO är klara kan dessa löner betalas ut, förhoppningsvis innan semestern (och retroaktivt från 1 oktober).
  • Under samma tidsperiod kommer OFR:s löner att förhandlas med de fackliga ombuden. Vi har ännu inte fått förhandlingstider för vår fakultet, men vi tror att det blir i maj. Därefter kommer semestern och först efter det betalas lönerna ut (också retroaktivt från 1 oktober).
  • Sist brukar vi meddela lön till de som ej är med i ett fackförbund och då betalas även dessa ut. (Och därefter är vi framme vid att börja processen för 2021 med nya lönesamtal, samt årets mycket försenade utvecklingssamtal).
  • Doktoranderna följer en lönestege och dessa löner uppdateras också när övrigt är färdigt.

Vi vill signalera något om utrymmet i år redan nu. Vi vet nu att vi förhåller oss till ett utrymme på 1,8% i löneökningar. Det är viktigt att komma ihåg att detta inte har något specifikt att göra med hur det går för IPKL, om våran ekonomi går upp eller ner, om vi har presterat bra, att vi har slitit extra med distansomställning och annat. Utrymmet bestäms av processer som vi på institutionen inte har något direkt inflytande över (med utgångspunkt i hur det går för Sveriges industri, det så kallade ”märket”). 1,8% är anmärkningsvärt lågt jämfört med vad vi hade förra året, men det är ändå högre än vad vi förväntade oss i höstas då det till och med nämndes i vissa diskussioner att det inte skulle bli något utrymme alls! 

Dessa procentsatser vi har att förhålla oss till räknas om i kronor i vårt konkreta lönesättningsarbete. Förra året hade vi ca 120 000 kr att fördela, i år har vi 90 000 kr. Förra året skulle vi ligga på 2,4%. För att få ett hum om vad detta innebär i kronor så motsvarar det ett genomsnittligt påslag på 700 kr per person i år och förra året blev motsvarande 1000 kr. (Nu är det inte alls så vi arbetar med lönerna – att vi slår ut ett medel – vi arbetar istället som ni vet med dels prestation, dels löneläget och den övergripande bilden, utifrån individuella bedömningar för var och en.) Men viktigt att tänka på är att om det individuella lönepåslaget i år blir ett par hundra kronor lägre jämfört med förra året betyder inte det att vi har värderat insatsen till sämre än förra året – det betyder att samma prestation ger lägre utdelning på grund av att vi har mindre pengar att fördela. Detta känns tungt, tycker vi, ett år som detta då vi samtidigt vet att många har slitit som aldrig förr, och det dessutom går så bra för IPKL i så många avseenden!

Mvh Cecilia & Kristin