Mest rörande ögonblicket under pandemin?

Sånggruppen Fågel Blå på förinspelad video uppträder på förskollärarprogrammets examenshögtid i Zoom

Igår var det examenshögtiden för förskollärarprogramstudenterna. Programledare Ann-Charlotte Lindgren ledde oss igenom det hela och påminde med vald bakgrundsbild om att examenshögtiden normalt sett är ett tillfälle som högtidlighålls i Vasaparken. Ann-Charlotte, jag och Jessica Cagner Pettersson höll tal liksom Felix Larsvik från studentkåren och Ylwa Andersson, lärare på HSM.

Det blev ett väldigt gripande tillfälle! En del studenter satt finklädda med champagneglaset bredvid sig hemma i sina lägenheter, någon med familjen omkring sig. Några hade träffats i mindre grupper och någon hade gått ut i en park med picknick och kopplat upp sig till mötet. Också ett sätt att fira sin examen! Som man känner med alla som går igenom stora livshändelser under denna pandemi – glada såväl som sorgliga! Det är så ledsamt att inte få mötas på traditionellt vis, men samtidigt, vilken kraft det ligger i alla alternativa digitala lösningar som skapats och tillämpats under tiden. Det var så mycket värme, glädje och stolthet på denna examenshögtid trots allt! Mycket fint att få uppelva.

(När jag såg musiklärarstudenterna uppträda fick jag också en flashback till 2001 [hjälp – alltså för precis 20 år sedan!!]. Då var jag en av musiklärarstudenterna som uppträdde på examenshögtiden på Pedagogen i Mölndal [vilka minns hur aulan där såg ut…?]. Själv tog jag gymnasielärarexamen då, med ämnena musik och matematik. Och någonstans kände jag nog på mig att jag inte lämnade Pedagogen för sista gången, även om jag då inte ens visste att det fanns något som hette forskarutbildning. :-))

Bildbevis

Välkommen Julia Kisch

Nu har vi fått vår nya utbildningshandläggare på plats! Ni kommer att hitta henne i ett arbetsrum i B-huset plan 1 mot kanalen, när vi väl kommer tillbaka till campus… men till dess får vi hålla till godo med digitala möten. Julia kommer att arbeta med bland annat kursplaner, mot programledare och utbildningsansvarig, samt inom uppdragshandläggning.

Var kommer du ifrån senast?

Jag har senast arbetat som utbildningshandläggare vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin.  

Vad var det som lockade dig att söka till IPKL?

Det som lockade mig mest till att söka tjänsten vid IPKL var den spännande tjänstebeskrivningen samt chansen att få testa på att arbeta på en annan fakultet och institution vid Göteborgs universitet. 

Vad ser du fram emot just nu?

Jag ser fram emot att få lära känna mina nya kollegor och få lära mig nya saker. Jag ser även fram emot sommaren då jag tycker att Göteborg är som bäst då. 

Många nya medarbetare på ingång!

Här lite information om vad som är på gång när det gäller hösten, med avseende på nya kollegor inom forskning och utbildning!

Doktorander:

Tre doktorander kommer att antas i Göteborg i den nya forskarskolan för folkhögskolelärare. Johan Söderman är med i styrgruppen och forskarskolan leds från Linköping. Läs här om ni inte gjort det innan. Eventuellt kommer ytterligare en samverkansdoktorand kunna ansluta. Doktoranderna kommer att arbeta halvtid och bedriva forskarstudier på halvtid. Det här är roligt på så många sätt, inte minst för att det kommer bidra till att stärka vårt nya forskningstema Bildningspraktiker i utbildning och samhälle på IPKL.

Fyra doktorander ska också anställas, två i barn- och ungdomsvetenskap och två i pedagogik. Intervjuer ska genomföras nu i juni. Tack alla som läst, granskat och på olika sätt varit involverade i antagningsarbetet!

Lärare och forskare:

Vi arbetar med tre rekryteringar, två adjunkter och en lektor, för tillsvidareanställning. Då dessa inte kommer hinna bli klara till terminsstarten är det också vikariat som varit utannonserade. Nu håller vi på att skriva avtal med tre nya adjunkter på deltid som kommer hjälpa oss med luckor i bemanningen inför hösten. Därtill kommer några som haft tjänst hos oss tidigare att fortsätta på nya anställningar.

Vi har också helt klart med två nya lektorer som tillträder sina anställningar från och med höstterminen. Det är Elin Nordström som många av er känner sedan flera år, men som det sista varit utlånad till PIL. Nu får hon alltså en anställning som lärare och forskare på IPKL och kommer att arbeta mycket inom IT-mastern. Där till börjar Clara Vidal Carulla hos oss. Hon har disputerat vid Linnéuniversitet och bor just nu Spanien. Hennes forskningsområde är förskolepedagogik där fokus varit på kemi.

En ny postdoc som kommer arbeta i ett av Camilla Björklunds projekt börjar i augusti, Jessica Elofsson.

Jag ser fram emot att få välkomna alla dessa nya krafter till institutionen!

/Cecilia

Tillbaka till campus

Jag rekommenderar att läsa dekanens ord om hösten, samt nyheten från GU om vad som gäller rörande de lättade restriktionerna. Vi har några saker att förhålla oss till:

  • Arbeta hemma tom 15 september (prefekt kan bevilja undantag – hör av er till mig!)
  • Undvik trängsel (vilket t.ex. gör det svårt att genomföra en programstart på campus där 150 studenter samtidigt ska in i KH-salen eller liknande)
  • Krav på distansundervisning är borttaget

Nu har vi planerat de första månaderna, och institutionsledningens hållning är att vi ska försöka hålla oss till det som är planerat. Men det som enkelt går att lägga om till campus kan vi tänka till kring. Det finns alltså möjlighet att vara på campus med undervisning, men det måste vara rimliga möjligheter som vägs mot arbetsmiljörisker i stort. Är ni en liten grupp som vill ses på campus nu eller i augusti t.ex., är det fullt möjligt, men ta hänsyn till att alla kanske inte är vaccinerade. Stäm av med mig, precis så som ni gjort nu under våren.

Jag får bläddra ända tillbaka till februari 2020 för att hitta ett foto från Pedagogen i min telefon. Här förmodligen fotograferat när jag klivit av spårvagnen. Och hjälp – jag minns inte ens vilken linje det är som stannar där. Kan det vara 2:an?? Tecken på att hemarbetet varat länge! Tänk att få komma där en klarblå morgon igen… det blir något det!