Hälsning från sjukskriven prefekt

Som IPKL:s ledningsgrupp tidigare informerat om så har jag varit sjuk en tid. Jag fick ett fästingbett någon gång i september som gav mig TBE, och det ledde till hjärninflammation där jag under några veckor fick vårdas på sjukhus. Nu är jag hemma och rehabiliterar mig. Det finns ingen medicin mot TBE utan det är bara att vänta ut inflammationen. Nu går det framåt för varje dag. Jag är ordinerad att ta det väldigt lugnt för att vila hjärnan, så det gör jag! Vi tror att jag efter återbesök hos läkare i början på december kommer att kunna börja arbeta deltid. Jag kommer då att kunna fungera som prefekt igen.

Sjukskrivningen har verkligen satt våra back-up-system på prov, och Markus har med den äran klivit in, samtidigt som jag vet att ni alla tagit ansvar på bästa sätt, i era olika roller och funktioner! En omfattande uppgift som Markus fick axla med kort varsel var lönerevisionen. Han kommer att fullfölja det arbetet även sedan jag kommer tillbaka.

Jag vill tacka för blommor som jag fått från institutionen, och alla varma hälsningar som kommit till mig på olika sätt. Det har betytt otroligt mycket. Jag saknar jobbet och Er Alla och längtar efter att komma tillbaka!

Var rädda om er!

Hälsningar,
Cecilia

Finfin utdelning från Vetenskapsrådet!

I torsdags kom beslut från Vetenskapsrådet om beviljade bidrag inom utbildningsvetenskap 2021. Tre intressanta forskningsprojekt med olika koppling till IPKL beviljades bidrag: två projekt på institutionen med Ylva Odenbring respektive Géraldine Fauville som projektledare, samt ett projekt i vilket Pia Williams medverkar tillsammans med projektledare Liss Kerstin Sylvén från IPS.

Psykisk ohälsa och våldsutsatthet bland HBTQI-ungdomar

Ett av de forskningsprojekt som beviljades bidrag är Psykisk ohälsa och våldsutsatthet bland HBTQI-ungdomar: en komparativ studie i svensk och dansk skola. Projektledare är Ylva Odenbring och medverkar i projektet gör också Emma Sorbring på Högskolan Väst, Anne Görlich och Niels Ulrik Sørensen vid Aalborg universitet.

– Det finns få studier som har tittat på HBTQI-ungdomars erfarenheter av psykisk ohälsa relaterat till våldsutsatthet i skolvardagen. Vi är intresserade av att ta del av ungdomarnas egna berättelser och hur de sätter ord på sina upplevelser, säger Ylva i en intervju med Calle Höglund på UF.

Virtuell verklighet för ökad kunskap om havets betydelse för en hållbar miljö

Det andra projektet som beviljades medel är projektet Virtuell verklighet för ökad kunskap om havets betydelse för en hållbar miljö med Géraldine Fauville som projektledare. Projektet, som ska genomföras i samverkan med högstadieskolor och Universeum, kommer att undersöka hur virtual reality kan användas i undervisning om havsmiljöer och havets betydelse för klimatet och hållbar utveckling.

Unga svenskar och engelska

I projektet Unga svenskar och engelska, ska projektledare Liss Kerstin Sylvén på IPS tillsammans med Pia Williams på IPKL undersöka i vilken grad barn i åldrarna tre till sju år kommer i kontakt med engelska och vilka kunskaper i engelska de har. Forskningsprojektet kommer även undersöka om det finns skillnader i kunskaperna i engelska avseende exempelvis kön, socioekonomisk bakgrund och flerspråkighet.

Ett stort grattis till er, Ylva, Géraldine och Pia!

Läs mer om forskningsprojekten som beviljades bidrag från VR

Göteborgs universitet var det lärosäte som fick flest bidrag inom utbildningsvetenskap med totalt åtta forskningsprojekt.
Se hela listan med beviljade bidrag på VR:s webbplats

 

Utmärkelse och nya uppdrag

Guldäpplets Jubileumsutmärkelse 2021

Roger Säljö
Foto: Johan Wingborg

Först och främst ett stort grattis till Roger Säljö som, tillsammans med Mikael Alexandersson, tilldelas Guldäpplets jubileumsutmärkelse i kategorin Nationella forskare.

Guldäpplets Jubileumsutmärkelse 2021 delas ut till personer, huvudsakligen utanför lärarkåren, som haft stor direkt betydelse för att inspirera lärare att utforska och utveckla de digitala möjligheterna i skolan tillsammans med elever och kollegor.

”Mottagare av Guldäpplets Jubileumsutmärkelse för perspektiv på lärandets sociala processer och digitala artefakters betydelse för lärande.”


Läs mer:
Intervju med Roger Säljö
Pris till forskning med stor betydelse för lärare

Nya studierektorsuppdrag

Malin Nilsen

Vi hälsar Malin Nilsen och Jennie Sivenbring välkomna i rollen som studierektor för samverkan och externa uppdrag från och med 1 november .

Malin har studierektorsansvar för samverkan och uppdragsutbildning, samt för vissa fristående kurser.

Kontakta Malin

Jennie Sivenbring

Jennies studierektorsuppdrag omfattar de kurser som ges inom ramen för Segerstedtinstitutet

Kontakta Jennie