Up-date om IPKL:s ekonomi

En av de saker jag har jobbat med den sista tiden är att skriva ner årshjul för olika processer, för att vi ska få en stabil övergång när IPKL byter ledning. Ett årshjul är för kompetensförsörjning och rekrytering (tas upp på IR på måndag 30 maj), ett är för systematiskt arbetsmiljöarbetet (kommer jag att skicka till Sylvi Vigmo, ny proprefekt, som kommer att leda arbetsmiljögruppen), och ett är för ekonomi (särskilt utbildningsekonomin, och detta har presenterats vid IR tidigare under våren). Enligt årshjulet för ekonomi ska prefekten i maj månad ge institutionen en inblick i hur det går med ekonomin. Så här kommer det!

  • Prognosen för helåret är ett överskott med ca 1 mnkr totalt för hela institutionen (sammantaget för forskning och utbildning)
  • Nästan 1,3 mnkr överskott förväntas inom den anslagsfinansierade grundutbildningen trots en prognosticerad återbetalning för underproduktion med 1,6 mnkr (underproduktion betyder att det har kommit färre studenter än beräknat)
  • Resultatet efter ett år läggs till alla sparade resultat – detta kallas balanserat kapital. Vid utgången av 2022 beräknas det negativa samlade kapitalet inom grundutbildningen ha minskat från -17,6 mnkr vid årets ingång till -16,3 mnkr. 2022 blir alltså förhoppningsvis det året då vi förs första gången på många år har vänt trenden!

Läget är ändå osäkert på många sätt. Det är främst två orsaker, för det första är söktrycket lägre till höstens utbildningar än vad det var förra året. Vi tror dock vi har kontroll på detta genom olika tricks kring antagningen, t.ex. att ta in många fler studenter i en tidig omgång, för att säkra att alla som är behöriga kommer in tidigt och på det viset hinner ställa sig in på att verkligen komma till registrering. Ett annat osäkerhetsmoment gäller rekryteringar. Vi behövde anställa vikarier till hösten, annars saknas medarbetare i olika kurser. Men tyvärr har inte alla rekryteringar lett till att vi lyckats få så många anställda som vi planerat. Detta ser å ena sidan bra ut i ekonomisystemet (lägre lönekostnader), men å andra sidan blir det inte bra för verksamheten (personalbrist). Här pågår en ständig balansgång. Just i detta läge har vi utlyst ännu ett vikariat i hopp om att få in någon mer till hösten. Annars hoppas vi på det lektorat vi har ute just nu där vi behöver anställa flera lärare som kan börja VT2023. Tipsa gärna kollegor runt om i landet om att söka!!

För den som är intresserad av en fördjupad bild av institutionens ekonomi finns mycket dokumentation att ta del av – bara att höra av sig i så fall!

/Cecilia