Grattis Niklas Pramling som vi idag fått veta beviljats nära 12 miljoner till Nationell forskarskola i samtida utmaningar för barnpedagogiska institutioner (ReCEC). Tre snabba frågor:
Vad är det för forskarskola?
Forskarskolan tar sin utgångspunkt i att förskola, förskoleklass och grundskolans första år (dvs. pedagogisk verksamhet för barn 0-8/10 år som på engelska benämns Early childhood education and care, ECEC) är viktiga institutioner för att befrämja den växande generationens lärande, utveckling och deltagande i kulturella praktiker. Särskilt tre aktuella utmaningar för dessa miljöer betonas:
- (i) paradoxen hos den ökade homogeniseringen av dessa miljöer samtidigt som alltfler barn som inte talar majoritetsspråket deltar i dessa (än mer betonat i ljuset av den aktuella flyktingströmmen),
- (ii) politiskt tryck att göra förskolan mer inriktad på vad som ibland benämns akademiskt lärande och det potentiella hot detta innebär mot denna verksamhets tradition av att vara lek- och temabaserad, och
- (iii) att barn idag växer upp i digitala ekologier som fundamentalt förändrar deras erfarenhetsmönster. Hur de barnpedagogiska institutionerna svarar på dessa utmaningar utgör det centrala forskningsintresset för forskarskolans verksamhet.
Doktoranderna kommer att bedriva forskning och läsa forskarutbildningskurser vid universitetet på halvtid och arbeta i verksamhet med yngre barn halvtid. Det område som på engelska benämns ”early childhood education and care (ECEC)” omfattar vanligtvis pedagogiska verksamheter för barn upp till 8 (ibland 10) år. För svenska förhållanden omfattar detta således förskolan, förskoleklassen och de första åren av grundskolan. Kvalificerade lärare inom dessa verksamheter kan således söka till forskarskolan.
Detta är inte den första forskarskolan med inriktning ECE som IPKL är inblandade i?
Nej, det är den 5:e forskarskolan i rad som vi fått medel för och den andra som leds av mig. Forskarskolan ges i samarbete mellan fem universitet och högskolor: Göteborg (värdinstitution), Karlstad, Kristianstad, Umeå och Mälardalen.
När ungefär kan en doktorandutlysning till forskarskolan väntas öppna?
Det är en bra fråga, vi får se hur fort vi kan komma igång med detta. Först vill vi arbeta med att få kommunerna att satsa på doktorander.
Hur gick det i övrigt med utdelningen i VR:s (utbildningsvetenskap) och Skolforskningsinstitutets utlysningar? Inte så bra, inga projekt med huvudsökande från IPKL. Göteborg kom som 5:e lärosäte hos VR efter Stockholm, Umeå, Malmö och Linköping.