I fredags installerades Eva Wiberg som ny rektor vid GU, den nittonde i ordningen, den andra kvinnan. Hennes installationstal finns publicerat här. Det var en samtidigt högtidlig och personlig tillställning. Bland annat fick vi veta att Eva Wiberg har ett förflutet som framgångsrik mångkampare. Liknelsen gjordes att det gäller att ha förmågan att fokusera på en gren i taget och samtidigt se till helheten, vilket då skulle gälla i hennes fall.
Avgående rektor Pam Fredman hänger en kedja runt halsen på Eva Wiberg som symbol för att hon nu innehar ämbetet
En annan återkommande liknelse som ofta citeras, så även i fredags, är en som gjordes av den fd rektorn, Hjalmar Frisk, om GU:s styrka som universitet:
”Det enda vi kan erbjuda är ett fönster som alltid står öppet mot världen. Det fönstret släpper in ett luftdrag som tycks vara hälsosamt för frihetens och upproriskhetens bakterier.” (Om du vill läsa sammanhanget – läs här)
Poängen är att universitet alltid ska värna kritiskt tänkande och globalt engagemang. Fint, tycker jag. I den nu aktuella visionen, Vision2020, står också om tanken med kompletta akademiska miljöer. Det är temat för IPKL-mötet på måndag. Vi har under förra läsåret diskuterat KAM i alla medarbetarsamtal och nu senast vid IR. Nu vill vi dels föra fram vilka slutsatser vi dragit och samtidigt bjuda in till en vidare diskussion.
Apropå internationell utblick, här är en delegation från Saudiarabien som just nu är på besök på IPKL för att lära om svensk förskola. En kontakt som förmedlades av Susanne Garvis och Pia Williams vid en konferens i Moskva.