Tre viktiga hållpunkter i början på hösten – datum att notera

Jag påminner om det vi behöver stämma av kring varje höst vid denna tid:

  1. Rapportera bisysslor (se mailutskick om detta – gäller samtliga medarbetare)
  2. Löneenkät: 13 september är sista dag att skicka in enkät och sedan rullar lönesamtal igång (om man inte vill ha samtal går det ändå bra att lämna underlag i form av enkäten).
  3. Tjänsteplanering till facket (medarbetare med läraranställning): 10 september kommer vi att skicka ut enkäten där du som medarbetare ska gå in i retendo och godkänna den planering som ligger. Senaste svarsdag kommer att vara den 19 september. Tips – gå gärna in redan nu och kolla! Stäm av med bemannande studierektor om du ser något som inte stämmer, fråga gärna Anne Bivall. Annika Edenholm som ansvarar för bemanningen av många lärare kommer att göra en operation och vara sjukskriven från den 11 september, därför försöker hon göra klart så mycket hon bara kan innan dess. Alltså, börja gärna kika på planeringen som ligger redan nu.

Ibland uppstår frågor om övertid, vet vi av erfarenhet, och målet är att ingen ska behöva ligga på övertid! Det kan vara svårt att navigera i detta när många uppdrag från olika håll trycker på. Därför har vi under två års tid arbetat med det här dokumentet. Vi har haft det uppe i IR, med de fackliga organisationerna och i medarbetarsamtal under våren. Här har vi lagt fast en schablonmässig prioritering. Ur dokumentet:

Den anslagsfinansierade forskningstiden är fast och den bidragsfinansierade rörlig. Den anslagsfinansierade forskningstiden påverkas inte av den bidragsfinansierade såvida den inte leder till att forskaren får övertid. Den anslagsfinansierade forskningstiden kan inte överföras från ett år till ett annat. Här prioriteras inom tjänsteplaneringen i följande ordning:

  1. Externfinansierade uppdrag
  2. Ledningsuppdrag
  3. Medverkan i forskarutbildning
  4. Medverkan i grundutbildning om minst 5%
  5. Villkorad forskningstid (dvs. den anslagsfinansierade forskningstiden sk. docent- och professorstid)

Forskare som erhåller externa medel (bidragsforskning) tilldelas forskningstid enligt överenskommelsen i det externa avtalet. Denna forskningstid kan, till skillnad från den anslagsfinansierade forskningstiden, förskjutas från ett år till nästa i den mån bidragsgivaren tillåter.

Det betyder att i de fall då docenter och professorer har mycket externa projekt kan de under en termin tillfälligt behöva ha mindre anslagsfinansierad tid. Denna kan alltså inte flyttas fram som övertid som tas ut i komptid en annan termin. Projekttid kan däremot ofta justeras mellan terminer.

Övertid har varit ett problem för IPKL under lång tid, men vi går åt rätt håll. Vid ingången till 2018 låg vår övertidsskuld på 1,4 miljoner och nu ligger den runt 0,6 miljoner. Vi (på institutionen, men även på fakulteten och vid hela GU) har som bekant också problem med stress, och det är viktigt att det inte bara är tid som dras ner i förekommande fall, utan också arbetsuppgifter – i såväl mängd och omfång. I en arbetssituation som vår kan uppgifter lätt uppfattas som gränslösa – men vi får hjälpas åt att prioritera och prata om detta. Tala gärna med din tjänsteansvarig, med studierektor, med mig, eller om det specifikt gäller forskning med viceprefekt för forskning. På IR på måndag tar vi också arbetet vidare med handlingsplanen för arbetsmiljö (riskanalysen) som vi tog fram under våren där frågor om stress och arbetsuppgifter är centralt. Målet är att alla ska ha en rimlig situation och nå balans mellan arbete och fritid – något vi gemensamt fann som prioriterat efter arbetsmiljöenkäten vi gjorde förra våren.

/Cecilia