Jag har nyligen varit på internat med det så kallade ’rektors strategimöte’, ett forum där alla dekaner och prefekter möter rektor och vicerektorerna för att diskutera aktuella frågor. På agendan denna gång fanns en rapport från den grupp som arbetat med att ta fram förslag på hur GU ska arbeta med det klimatramverk vi ingått i.
Rapporten innehåller både spännande och utmanande läsning. Jag rekommenderar att ägna den viss uppmärksamhet – den finns tillgänglig här.
Om bakgrunden:
Rektor har 2019-09-26 beslutat att Göteborgs universitet ska ansluta sig till Klimatramverket för universitet och högskolor (dnr. GU 2019/1598).
Klimatramverket är en överenskommelse mellan undertecknade lärosäten att följa IPCC:s riktlinjer för att nå det globala 1,5-gradersmålet: ”Klimatramverket har tillkommit på initiativ av universitet och högskolor med ambitionen att tydligt bidra till klimatomställningen i linje med samhällets nationella och internationella åtaganden, vilket innebär att koldioxidutsläppen behöver halveras på global nivå. Till 2030 ska varje lärosäte som anslutit sig till Klimatramverket ha genomfört åtgärder så att man ligger i linje med 1,5-gradersmålet..”
För att uppvärmningen ska kunna hållas under 2 grader och med en strävan mot 1,5 grad i linje med åtagandena i Paris-överenskommelsen, krävs det att de globala utsläppen minskar med cirka 50 procent per årtionde. En linjär sänkning av utsläppen skulle innebära att Göteborgs universitet behöver sänka sina utsläpp med drygt 6 % årligen. Följande är en illustration av hur GU:s utsläpp fördelar sig idag.
En kritik mot denna uppställning är att byggnationer inte är medräknade, trots att de rimligen står för en stor andel, då pågående nybyggen just nu är omfattande inom GU. Men denna invändning till trots – det är uppenbart att ett minskat flygande är en nyckelfaktor vi behöver ta oss an.
Ett förslag från arbetsgruppen är att införa ett reglerande system kallat koldioxidbudget. Hur detta praktiskt kan komma att fungera undersöks nu under 2020, och vi lär få höra mer om detta längre fram.
Vid rektors strategimöte diskuterades också ett förslag på strategier som är framtagna som en del i visionsarbetet (GU:s vision var nyligen ute på remiss och vi hade med den som underlag på IPKL-mötet den 17 februari). En intressant spänning finns mellan klimatramverket och en av strategierna som föreslås vara internationalisering. På förslag finns skrivningen att GU ska ”utöka studenternas och medarbetarnas internationella mobilitet”. Det kommer krävas mycket utvecklingsarbete inom detta område, dels att ställa krav på bl.a. resebyråer som vi samarbetare med för att underlätta bokning av tågresor, dels att utveckla och tillgängliggöra tekniska lösningar för distansmöten. Det finns förstås redan nu flera möjligheter, och förra året skrev jag några tips på bloggen som fortfarande kan vara bra. Dessa kan vara värda att beakta särskilt nu i smittorisktider.
/Cecilia