Lägesrapport om schema och rekrytering

Just nu är det många som funderar kring lektorsutlysningarna som vi har ute i det strategiska programmet och schemaläggningsprocessen inför våren. Det är inte lätt att svara helt distinkt på någon av dessa frågor men jag försöker:

  • Schemaprocessen inför våren är beroende av (1) vilket inriktningsbeslut rektor kommer att fatta i november angående hemarbete och distansundervisning efter årsskiftet. Mycket tyder på att det blir en liknande situation som nu, men med stegvis tillbakagång, t.ex. genom att det öppnas upp för fler undantag. (2) Vilken process som vi på fakulteten kommer överens om. Michael Sagerström som vi känner som lokalsamordnare är på gång med en processgång som ska diskuteras på prefektrådet den 13 oktober. Frågor som diskuteras är t.ex. om lokaler ska in i TimeEdit för att sedan tas bort om det behövs, eller om vi gör tvärt om, att vi avvaktar med att lägga lokaler tills vi vet förutsättningarna. Mitt råd (obs, alltså inte ett beslut eller en tagen policy) är att om du är i planeringstagen redan nu för våren så tänk distans i kursperiod 1 och 2, men ha i åtanke att det kan bli möjligt att vara mer på campus. Alternativt, invänta den fastlagda instruktionen som borde komma om en dryg vecka, senast om två.
  • För att fatta beslut om vilka som kommer att anställas på de tre lektorstjänster vi har ute behöver vi två sakkunnigutlåtanden för varje tjänst. Vi har än så länge fått ett (av totalt sex) och det gällde tjänsten med inriktning mot matematik/naturvetenskap. När vi fått in utlåtandena kommer jag att ta ärendena till lärarförslagsnämnden. Efter det blir det intervjuer med de som är i tätgrupp och sedan ännu ett möte med lärarförslagsnämnden – sedan beslut om anställning. Min gissning är att vi är igenom denna process i slutet av november, men detta bygger på att de sakkunniga inte blir försenade, vilket inte är helt osannolikt. Deadline var satt till omkring nu.

Någon kanske också undrar om utlysningen om förstärkt forskningstid (200 timmar). Det var 11 lektorer som sökte denna gång och dessa ansökningar har vi precis skickat iväg till Mikael Alexandersson som är sakkunnig. Beslut bör kunna fattas inom en månad.

Vad har vi mer för frågor i luften? Eposten självklart! Vi har nu fått uppgifter om att ca 50 IPKL-konton fortfarande inte fungerar. Vi i ledningsgruppen gör nu en inventering av vilka de ännu drabbade är och försäkrar oss om att dessa medarbetare har fått grepp om Teams (och därmed går att nås genom digital kommunikation). Om inte kommer vi försöka ta kontakt på annat sätt och se vilken support som behövs. Vi diskuterar också fakultetsgemensamt på om och hur vi ska undersöka skadeverkningarna av det som skett. Det blir också en haverikommission/revision på GU. Denna är nu beställd av GU:s styrelseordförande.

Här är kallelse till IPKL-mötet om någon tappat bort det på Teams eller mail: https://medarbetarportalen.gu.se/internt-ipkl/motestider/protokoll_ipkl/

Vi ses på måndag!

/Cecilia