Här följer dokumentation från IPKL-mötet den 14 december 2020. Syftet var att sprida den forskning, samverkan och några av undervisningserfarenheterna som medarbetare gjort under de 10 månaderna med Coronasituationen. Vi länkar också till några av rapporterna från studentkårer om konsekvenserna för studenterna och deras studiesituation, både på nationell och lokal Göteborgsnivå.
Rapporter från studentkårer om Covid-19-situationen:
Sveriges förenade studentkårer (SFS):
Studenters ekonomi – sedan coronapandemin och ur ett längre perspektiv
Göteborgs universitets studentkårer (GUS) har gjort tre rapporter om studiesituationen under Covid-19:
UKÄ:
Studenter ska inte förlora CSN bidrag undantag görs kring examination osv.
Anne Algers, docent i pedagogik
Anne berättade om ett PIL-webbinarium i juni med 150 deltagare på ”Omställningen till distansundervisning – vad har vi lärt oss?”
Regeringsmedel för att utveckla öppen utbildning och distansutbildning:
För GU:s handlade det om c:a 2,3 miljoner för HT20 för kursverksamhet. Om man ska förklara öppen utbildning, så handlar det om tillgängliggöra utbildning gratis, utan krav på förkunskapskrav, och med lärarresurser som görs fritt tillgängliga och märks på särskilt sett. Dels gick det till utveckling av MOOCs vid IT-fakulteten och dels till det projekt Anne nu leder, Delningskultur för utbildning, rekrytering och kunskapsutveckling (DURK). I projektet har det varit flera intressanta diskussioner, t ex hur en ekonomisk modell för öppen utbildning ska se ut och hur bevarar man lärares rätt till sitt eget undervisningsmaterial. Se också SUHF beskrivning av det s k lärarundantaget
Jonas Linderoth, professor i pedagogik
Jonas medverkade i Skola hemma-satsningen
Han gjorde också tidigt videoklipp på temat ”Ställa om till distansundervisning i högre utbildning”
Ingrid Henning-Loeb, docent i pedagogik
Ingrid presenterade en ny artikel som hon och Sally Windsor, universitetslektor på IDPP gjort:
Henning-Loeb I., & Windsor, S. (2020). Online-and-alone (och ofta i sängen) – Elevers berättelser om gymnasietidens sista månader våren 2020. Paideia 20.
Anette Hellman, docent i pedagogik
Anette har deltagit i en finsk-svensk studie om hur barn i förskola och daghem reagerat på coronasituationen, och bl a tittat på hur barn hanterar situationen och klarar att anpassa sig till den.
Heikkilä, M., Furu, A-C., Hellman, A., Lillkvist, A., & Rantala, A. (2020). Barns deltagande i förskole- och daghemskontext under inledningen av coronavirusets utbrott i Finland och Sverige. Barn, 38(2).
Ingrid Pramling Samuelsson, professor/seniorforskare
Ingrid berättade om en studie från Norge, Sverige och USA om situationen för förskolan.
Pramling Samulesson, I, Wagner, J.T., Odegaard, E. (2020) The Coronavirus Pandemic and Lessons Learned in Preschools in Norway, Sweden and the United States: OMEP Policy Forum International Journal of Early Childhood52, 129–144. https://doi.org/10.1007/s13158-020-00267-3
Ewa Skantz-Åberg, lektor/postdoc i VR-projekt om lärares digitala kompetens
Ewa deltog redan under mars månad i genomförandet av en enkätundersökning riktad mot lärare i förskoleklass och om de förberedde sig på distansundervisning
/Sammanställt av Annika Bergviken-Rensfeldt