Reflektioner efter arbetsmiljöronden

Hej alla IPKL:are!

Jag vill tacka för ert engagemang i arbetsmiljöarbetet nu i vår. Dels har vi hunnit ha några av arbetsmiljödialogerna som jag och arbetsmiljöombuden håller i med olika grupper på institutionen, som en del i arbetet med förra årets arbetsmiljöenkät. Närmast på tur är två tillfällen riktade till de som har undervisning i förskollärarprogrammets HFU-kurser samt genom medverkan i förskollärarprogrammets VFU-kurslärarmöte.

Vi hade också en riktigt god svarsfrekvens på arbetsmiljöronden, den mindre enkät vi skickade ut här tidigare i våras. Det var 69 medarbetare som svarade. Vi ska ta upp resultatet på arbetsmiljögruppen vid nästa möte, men redan här kommer en kort sammanfattning från mig!

Frågorna hade fokus på digital arbetsmiljö och hemarbete. De flesta upplever sig ha tillräckliga kunskaper i de digitala system de använder, och att det finns stöd att få, men en del fortbildningsbehov pekas ut. Det gäller framförallt Teams och i viss mån Canvas. Jag vet att det finns mycket canvassupport från PIL att få, men vi kan bli bättre på att peka på det (se t.ex. r, PIL-enheten har öppet-hus i zoom för alla slags frågor om distansundervisning, länken gäller öppet hus på fredag, men följ kalendariet för fler tillfällen!). Teams tänker jag att vi kan ha intern utbildning om för de som vill (se också info som finns på medarbetarportalen).

Det är en svag övervikt för ”nej” när det gäller synen på om de digitala systemen är funktionella för våra arbetsuppgifter. Här nämns särskilt Canvas. Detta är frågor vi måste lyfta vidare till systemförvaltarna och i administrativa dialoger med GU:s ledning!

De flesta uppger att de har en justerbar stol, en tillfredsställande bildskärm, tillräcklig belysning och hörlurar. De flesta har dock inte skrivbord i justerbar höjd. Flera anger att de har köpt utrustning själva och pekar på att arbetsgivaren kunde ha stått för denna kostnad. Det är en fråga jag tar med mig till lokala arbetsmiljökommittén (arbetsmiljögruppen på fakulteten). Den kommande utmaningen är nu för de som tagit hem utrustning från jobbet, när vi ska återgå mer och mer till campusförlagt arbete till hösten (efter 15 september som det ser ut nu). Då kan det bli svårare när det behövs utrustning både hemma och på jobbet. Detta blir en fråga att diskutera vidare!

De flesta upplever att de tar regelbundna pauser under dagen och att de känner till att man kan kontakta företagshälsovården Feelgood vid fysiska besvär orsakade av arbetet.

Nästan alla svarar att de har kontakt med kollegorna. Det är dock tydligt att det är lättare att hålla kontakt med de man redan känner, och svårt att etablera nya kontakter. Det blir formella möten i zoom och mindre spontana möten runt fika och annat. De flesta upplever också att de har tillräcklig kontakt med arbetsledare/chef, men här framkommer också något om vår differentierade arbetsorganisation. Vem är egentligen chef eller arbetsledare? Här kan man tänka kursledare, prefekt, studierektor eller administrativ chef. I formell mening är det endast prefekt och administrativ chef som är chefer, och att ha nära kontakt med alla i en sådan organisation är omöjligt, men här fyller t.ex. studierektorer en viktig roll för att hjälpa till att planera och följa upp arbetet och även arbetsmiljöaspekter, för enskilda medarbetare. Ett konkret förslag som nämns är att ledningen, och då tänker jag att det är prefekt/proprefekt som avses i förslaget, kan hålla regelbundna zoomträffar av mer informell karaktär. Det kan vi absolut pröva! Vilken tid i veckan kunde vara bra för det?

De allra flesta upplever att de nås av tillräckligt med information om det som berör det egna arbetet, samt information om arbetsmiljöarbetet. Någon vill ha mer information i god tid, mer allmän information om nya medarbetare och om institutionens mål och visioner och mer skriftlig information, inte bara information vid möten.

Vi försöker vara noggranna med att lägga ut all information skriftligt på webben, och varje ny publicering av minnesanteckningar, policys, regler och liknande länkas i nyhetsbrevet som kommer varannan torsdag.

  • Här ligger handlings- och verksamhetsplanen där våra strategier är beskrivna.
  • Här ligger planen för årets systematiska arbetsmiljöarbete.
  • denna sida ligger riskanalyser vi gjort de sista åren och flera av dem är uppdaterade med genomförda åtgärder nu i vår.
  • Vi försöker se till att alla nya medarbetare presenteras på bloggen. Se denna kategori med inlägg. Men självklart – vad är ett blogginlägg mot att få gå fram och hälsa och ta en egen pratstund för att lära känna varandra? Här kan det digitala inte ersätta!

Jag har full förståelse för att det är svårt att hålla sig uppdaterad om allt, och få grepp om hela vår organisation och allt som pågår. Viktigast av allt tänker jag ändå är att ingen drar sig för att fråga! Skriv till mig eller någon i ledningen, och då tänker jag ledning i vid bemärkelse: viceprefekter, administrativ chef, studierektorer, kursledare, forskningsledare osv., så gör vi vårt bästa för att hjälpas åt att skapa en transparent institution!

Nu kommer vi analysera arbetsmiljöronden och allt ni skrivit i den i detalj och se vad vi kan vidta för åtgärder.

Allt gott,

Cecilia