Ny termin och slutspurt för gamla ledningen

Vi tackar Markus för inhopp som prefekt under de senaste månaderna! Jag är tillbaka på hemmakontoret på heltid från och med måndag och återgår därmed till uppdraget som prefekt.

Då är det snart terminsskifte! Vi följer antagningen med spänning och hoppas att vi kommer fylla utbildningsuppdraget. Det ser ganska ljust ut, i år verkar det vara andra utbildningar vid fakulteten som får det tuffare. Vi minns med tungt sinne hur det var under flera år när våra antagningstal var satta mycket högre än vad som var möjligt att leva upp till med de små studentkullarna som demografiskt sett fanns. Det känns otroligt bra att vi kommit i så pass mycket bättre balans nu! Vi har också tät dialog kring frågorna antagning-bemanning-rekrytering-budget, och självklart arbetsmiljö, vilket gör att handlingsberedskapen är god när problem uppstår. Och det gör det förstås, hela tiden. Hela tiden nya utmaningar.

Coronanytt

Ett exempel på utmaningarna är corona. Idag möttes dekanerna och rektor för ledningsråd för att diskutera konsekvenser av de nyligen presenterade skärpta restriktionerna. Direkt efter hade vi prefektråd, för att få aktuell information. Vid sittande möte såg vi avisering om ny presskonferens samma dag, med ännu fler nya bud. Att i detta flöde lyckas kommunicera klart, tydligt, lagom mycket och till berörda är inte alltid det lättaste. Under morgondagen (förmodligen har den redan passerat när ni läser detta) kommer fakultetsledningen att formulera ett mail som vi skickar ut till IPKL-alla, med uttolkning av de nya restriktionerna. I korthet:

  • Vi ska inte övergå till distansundervisning som en helhetslösning…
  • …men vi kan ta till distanslösningar på de problem vi inte ser bättre alternativ till – därför – när kursledningen finner goda skäl att förlägga moment till distans så finns stöd för detta. Vid minsta osäkerhet – hör av er till mig eller Markus så diskuterar vi tillsammans!
  • Arbeta hemma. Detta är för att lämna plats i kollektivtrafiken för de som inte kan stanna hemma, t.ex. de studenter som behöver åka in för en examination eller ett undervisningstillfälle som ska vara på plats, eller för de som ska till jobb på andra platsberoende arbetsplatser…
  • …men behöver ni komma in till jobbet av den ena eller andra orsaken så är campus öppet! Ni behöver inte i nuläget anmäla att ni vill sitta en dag på jobbet, så som vi hade som rutin tidigare, utan vi litar nu på att detta fungerar: Stanna hemma det som går.

Blandad information

  • Ni vet att årets handlings- och verksamhetsplan för arbetsmiljö, utbildning, forskarutbildning och forskning ligger på webben? Här finns alltså en beskrivning av vilka strategiska frågor som processats fram för året genom beredning i institutionens olika kollegiala organ. Där finns en överblick över allt vi behöver ta tag i.
  • Vi kommer att välkomna en ny ledningsfunktion under denna termin: viceprefekt för utbildning. Vi hade tidigare viceprefekt för arbetsmiljö och utbildning (Cecilia Björck), men den positionen har varit vakant det sista året. Det blir vår gamla kollega, som under flera år varit föreståndare för ASK, Ann-Marie Eriksson, som ska axla denna roll. Hon håller som bäst på att överlämna sitt nuvarande uppdrag och sedan kommer hon in i institutionen igen. Mer information kommer när vi hunnit tydligare mejsla fram uppdraget.
  • Lönerevisionen fortskrider genom Markus och Kristins försorg. I slutet av vecka 3 äger förhandlingarna med OFR (lärarförbundet mm.) rum. Ni som tillhör SACO har precis haft eller kommer strax ha lönesättande samtal.
  • Vi planerar IPKL-möte den 31 januari där ni kommer att få möta vår nya gästprofessor i forskningstemat Global Childhoods, samt hälsa på Ann-Marie och vår nyanställda lektor Andreas Jakobsson. Vi får också besök av prodekan Gun-Britt Wärvik som kommer att berätta om fakultetens färdriktningsarbete.
  • Nationellt har det kommit en förordningsförändring där lärarutbildningen får en egen förordning jämte högskoleförordningen. När detta förslag var ute på remiss var vi emot det från vår fakultet. Vi tolkar det som att det gör lärarutbildningen mer ”politiskt lättstyrd”, men nu är det detta som gäller. Konsekvensen blir att alla utbildningsplaner för lärarutbildningarna behöver revideras. Berörda ska ha informerats och ha koll på vad som behöver göras. En annan konsekvens är att kognitionsvetenskap som innehåll ska skrivas fram tydligare i kurser inom utbildningsvetenskapliga kärnan. Detta sägs mest påverka IDPP och IPS, våra granninstitutioner.
  • Idag har vi beslutat om röstlängden för prefektval, så processen är igång! Här har ni tidsplanen. Omröstning ska ske senare i januari.

Notera också följande, som det då och då uppstår frågor kring: Distansarbete/hemarbete kan endast bedrivas inom Sveriges gränser.
Det beror på att det för statligt anställda bara finns två möjligheter att arbeta utomlands, antingen genom utrikes tjänsteresa med förrättning eller som utstationerad med URA-kontrakt. Det är alltså en försäkringsfråga. Se t.ex. här på medarbetarportalen.