Klimatramverket och lite av varje

Göteborgs universitets har beslutat att jämte andra lärosäten i Sverige ansluta sig till klimatramverket. Av detta följer det mycket konkreta rektorsbeslutet:

Vi har fått i uppdrag att minska koldioxidutsläpp med 25% till 2024 och med 50% till 2030. Basåret för jämförelsen är 2019 (innan pandemin).

För att arbeta med detta uppdrag har vi fått ett verktyg (på gång att implementeras) som ska följa budgetverktyget. Vi får en överblick på vilken klimatbelastning som olika typer av inköp ger – tjänster, varor, resor osv.

Här är en skärmdump ur programmet som ger en hint av hur det ser ut. Det går att få en vy som visar såväl institution som fakultet och GU som helhet.

Vad man kan se såhär långt, även om verktyget inte är fullt utvecklat, är att vi det senaste åren har köpt väldigt få flygresor. Detta är den största källan till utsläpp vad det verkar, och får därför stor påverkan på vårt totala utsläpp. Vi har däremot köpt något mer utrustning, vilket påverkar negativt. Men se följande sammanställning av just flygresor:

Notera den kraftiga minskning på flyg – pandemin är förklaringen!

När vi i rektors strategimöte först fick detta presenterat för oss verkade det helt orealistiskt att vi skulle kunna få ner utsläppen så mycket. Men det var precis innan pandemin – och nu har vi nästan nått målet för 2030 innan arbetet ens har börjat. Dock – vi kan inte fortsätta leva och verka som akademiker som om vi vore i en pandemi för resten av framtiden? (Eller?) Hur som helst – vi behöver börja fundera över hållbara internationella samarbeten. Det var en god start på diskussionerna under uppstartsdagarna i augusti förra året, när vi hade internationalisering som tema, men nu blir det än mer konkret, när vi ska öppna upp världen igen och har möjlighet att resa; hur, vad och varför ska vi då prioritera? Det är min tanke att vi ska diskutera detta på IPKL-mötet den 28 mars. Utmanande frågor – kom och var med!!

Men dessförinnan har vi ett IPKL-möte den 28 februari att se fram emot. Vi kommer boka en sal då så vi kan ses på plats. Programledarna kommer att ge oss en aktuell bild av vår utbildningsverksamhet genom återkoppling på programrapporterna. Mikaela Åberg kommer också att nämna något om vårt LAB för forskning och verksamhet som är på gång där. Missa inte! Som underlag till mötet kommer ni också att få den årsberättelse ledningsgruppen har skrivit och skickat till fakulteten. Vi kommer inte att föredra den i mötet, men har ni frågor får ni gärna komma med dem!

Vad mer är på gång? Jag nämner några saker kort:

  • Forskarutbildning: Doktorander har haft sina ISP-samtal (individuell studieplan) med studierektor och planering för årets antagning pågår. Vi diskuterade detta nyligen på ett DOP-möte (docenter och professorer). Vi söker också en ny studierektor så småningom att ta över efter Mona Lundin.
  • Utbildning: I ledningsgruppen har vi i veckan haft ett möte för att diskutera budget. Denna process startar med att planeringstal för nästa år (2023) diskuteras och beslutas. Vi har sagt att vi på sikt hoppas kunna ge mer fristående kurser, vi vill behålla ungefär samma planeringstal på fritidshemsinriktningen och masterprogrammet i Barn- och ungdomsvetenskap. Vi vill ev. försöka höja masterprogrammet i Lärande och IT, om vi bara klarar mer bemanning, och även höja FÖRV-inriktningen (förskollärarprogrammet). Däremot ser vi att vi gärna vill sänka planeringstalet på våren något ytterligare inom ordinarie förskollärarprogrammet eftersom vi år efter år ”underpresterar”, dvs. inte fyller uppdraget.
  • Forskning: Många ligger nu i startgroparna med att skriva fram ansökningar till de finansiärer som har utlysning under våren, såsom VR och Skolfi.
  • Rekrytering: Just för ögonblicket är det lugnt 🙂 Men se bakåt på bloggen inlägg om hur många nya trevliga kollegor vi fått!
  • Arbetsmiljö: Sammanställning av sjukskrivningar är något vi kommer att ta upp med de fackliga organisationerna nästa vecka (på mötet MBL). Sjuktalen har fortsatt att sjunka under 2021 vilket är glädjande!
  • Fakultetens ledarskapsakademin: Nästa vecka, 21-22 februari, är Kristin Markus och jag med på ett internat med fakultetens nya satsning på ledarskap. Alla med chefsansvar ska bli lite extra drillade i ledarskapsfrågor och fakultetens strategi. Kristin och jag kommer bl.a. att vara med som mentorer åt nya chefer.

Vad kan man säga mer?

  • Ni är alla så oerhört tappra med att anpassa er till pandemins alla svängningar! Nu hoppas jag verkligen att det blir sista rycket och att vi aldrig mer ska behöva ställa om schema mellan distans och campus mitt i planeringen.
  • TACK alla som hjälpt till, stöttat, täckt upp och funnits där under de sista månaderna när många fått covid och varit krassliga. Det går ofta väldigt bra när vi hjälps åt 🙂
  • (Den senaste veckan har ”en dag” blivit 30 minuter längre mätt i solens upp- och nedgång i Göteborg. Skönt med sådant som med säkerhet blir lättare med tiden, trots allt! :-))

Bästa hälsningar till alla IPKL-are

Cecilia