Thank you for joining and participating in our Autumn kick-off! And a special thanks to Svante & co, Lisa, Lena, Sally, Sara, Linda and Anette for their informative and inspiring presentations!
Här kommer en snabb uppdatering om vad som är på gång gällande några personalrelaterade frågor.
Semester: Enligt instruktion från Kristin i våras så gäller för de som omfattades av schablonsemestern att nu från mitten av augusti kan du behöva korrigera din semester för att den ska återspegla hur du faktiskt varit ledig. Information om hur du gör finns här: https://medarbetarportalen.gu.se/anstallning/att-vara-anstalld/primula-for-medarbetare/primula-om-korrigera-och-aterta-franvaro/ Observera att korrigeringen ska följa den semesterplanering som du tidigare skickat på mail, och att du endast i undantagsfall får ta tillbaka ytterligare semesterdagar. Detta ska i så fall vara avstämt med prefekt.
Lönerevision (RALS), för förra året: Nu, ÄNTLIGEN, har även alla som är anslutna till OFR fått meddelande om sina nya löner som ska betalas ut med septemberlönen (oorganiserade och SACO-anslutna fick före sommaren). Eftersom eftersläpningen blev så lång som ett helt år är det många saker ytterligare som kan ha hänt med lönen (befordran, ny anställning osv.). Finns frågor så hör av er! Även doktorandstegens revision är nu klar och det blir sista steget i (förra) årets RALS.
Lönerevision (RALS), för i år: Vi vet ännu mycket lite om vad som kommer gälla för årets revision. Revisionsdatum är som tidigare 1 okt, men när lönesamtal ska in i planeringen är ännu oklart. Vi sköt på utvecklingssamtalen i våras för att först få färdigt löneprocessen. Nu är vi minst sagt ur fas om man tänker utvecklingssamtal under vår och lönesamtal under höst, men vi jobbar på så gott vi kan. Min gissning är att vi bjuder in till lönesamtal under senare delen av hösten. I år blir det jag, Markus och Kristin som håller i denna process tillsammans.
Utvecklingssamtal: Nu i dagarna bjuder Roger (viceprefekt forskning), Markus (proprefekt), Kristin (administrativ chef) och undertecknad in till utvecklingssamtal. Fokus kommer att vara (1) arbetssituationen, (2) kompetensutveckling och (3, för lärare och forskare) avstämning om forskningstemana. Denna sista punkt är en utvärdering av hur de insatser vi vidtagit efter forskningsutvärderingen RED19 har fallit ut. För kompetensutveckling kan det vara bra för lektorer och docenter att veta att fakulteten reviderat i stort sett alla dokument med instruktioner runt befordringsärenden. Vi ska skicka ut länken när de uppdaterat webben. Det här blir viktiga utgångspunkter för att titta på era kompetensutvecklingsplaner. Mer om detta på mail inom den närmsta veckan!
Bisysslor: Ni glömmer väl inte att rapportera bisysslor i Primula? En ständigt aktuell påminnelse.
Var rädda om er nu i terminsstarten! Vi gläds med alla nya studenter vi ska få hälsa välkomna till IPKL. Tack för allt arbete ni gör för dem! Vi gläds också över att det verkar öppna sig något för de forskare som planerar fältarbete under året. Sakta men säkert ska vi ta oss ur den här pandemitiden.
Jag kommer senast från Linköpings Universitet där jag arbetat som universitetslektor vid Institutionen för Beteendevetenskap och Lärande. Där har jag främst undervisat i matematikdidaktik.
Vad var det som lockade dig att söka till IPKL?
Det som lockade mig att söka tjänsten vid IPKL var möjligheten att få arbeta i ett stort forskningsprojekt och att få utvecklas som forskare i en attraktiv miljö.
Vad ser du fram emot just nu?
Efter en härlig sommar med mycket sol och bad ser jag nu fram emot att få börja arbeta tillsammans med mina nya kollegor i projektet SATSA och brottas med spännande frågeställningar och att lära mig massor med nya saker!
Hej på er! Jag arbetar som rektor på en fristående förskola i Skara, med fokus på utomhusvistelse. Startade först som förskollärare på förskolan i fem år för att sedan ta över som rektor 2019.
Vad var det som lockade dig att söka till IPKL?
Nyfikenheten till att själv få arbeta som en (förhoppningsvis) inspirerande lärare för lärarstudenter inom utomhuspedagogik och naturvetenskapliga ämnen. Att få möjlighet att själv utvecklas inom detta och påbörja en möjlighet till en ny bana i mitt yrkesliv. Möjligheten jag fått, att som deltidsanställd för en termin, ser jag som en klockren ingång att få börja ta del av universitetets värld ur en adjunkts perspektiv samt att jag samtidigt kan kombinera detta med mitt arbete som rektor.
Vad ser du fram emot just nu?
Att få starta igång denna nya resa! Ska bli väldigt spännande och lärorikt. Mest, just nu, ser jag nog fram emot att få starta terminen med att hjälpa till att hålla i aktiviteterna i skogen för studenterna.
2020 försvarade jag min doktorsavhandling hos Linnaeus Universitetet. Där läste jag avhandlingen från en kollega i mitt område som forskar vid Göteborgs Universitetet och tänkte att det skulle bli intressant att jobba med henne.
Vad var det som lockade dig att söka till IPKL?
När jag sökte jobbet hos er upptäckte jag vid intervjun att kollegor var väldig kompetenta och trevliga människor. Som ett av Sveriges första universitet har ni en större forskningsgrupp samt tradition inom naturvetenskapens didaktik i förskolan.
Vad ser du fram emot just nu?
Jag ser fram emot att bo i Göteborg, lära mig mycket från mitt arbetslag och utveckla min roll både som forskare och lärare.
Höstens första blogginlägg får bli om corona. Vi hade igår eftermiddag ett extrainsatt prefektråd för att gå igenom hur läget är just nu. Om ni, liksom jag, är lite förvirrade om vad som gäller, så kommer här en sammanfattning av aktuell information.
Budskapet är att vi ska ”återta campus”, men vad det i praktiken innebär är inte alltid entydigt. Alla restriktioner vi ska tänka på kan sammanfattas (1) var försiktiga (tvätta händer, stanna hemma vid minsta symptom osv.) och (2) undvik trängsel. Det gör att det är möjligt att ses på campus för diverse mindre möten, men det är inte möjligt att ha en programstart där hundratals studenter ska in genom entrén på samma gång!
Plan för universitetet var (och är, ingen allmän uppdatering har ännu kommit i frågan) att vi i princip skulle vara på campus utan inskränkningar från 1 oktober. Som vi alla kan utläsa av rådande smitt- och vaccinationsläge är detta troligen inte möjligt. Det är alltså inte osannolikt att det t.ex. blir förlängda råd om att arbeta hemma åtminstone fram till jul. Men obs, detta inväntar vi fortfarande instruktioner om, och vi kommer säkert få vänta ett tag på besked eftersom utvecklingen är svår att förutse. Det vi i alla fall vet är att vi har möjlighet att göra avsteg från kursplaner avseende campus/distans under hela terminen. Plan för schemaläggningen av kursperiod 3 och 4 har kommunicerats. Vi tar det bit för bit.
Det talas om procentsatser för hur mycket vi kan utnyttja lokalerna för att trängsel inte ska finnas på vårt campus, t.ex. 40% av platserna i 60% av salarna. Det här är svårt att omsätta praktiskt i undervisningen, så i praktiken har det inneburit att vi ligger på betydligt lägre procents beläggning än så. Värt att notera ändå är att det kommer vara generösare tillgång till studieplatser i höst, så studenterna ska ha lättare att vara på campus och studera, även om undervisningen är online. Biblioteket kommer att vara öppet under dagtid. VFU förväntas genomföras ute i skolor och förskolor. Tentamensenheten öppnar igen med något färre platser än vanligt.
Budskapet till studenterna är att de ska ha beredskap att vara på campus (t.ex. söka tillgång till bostad), men också att de ska ha beredskap att delta på distans (nödvändig IT-utrustning mm.).
En grupp kommer att bildas med representanter från campus, kommunikatörer, bibliotek, studenter och UF:s ledning som regelbundet (till en början kanske varje dag) går igenom lokalerna och ser över läget på plats. Information om vad som gäller och var det finns öppna platser kommer sedan att läggas här: https://www.gu.se/larande-ledarskap-halsa/om-oss/praktisk-information.
För oss medarbetare ska det nu vara möjligt att vara på plats åtminstone en dag per vecka. En del av er vet jag har större behov än så. Om någon vet med sig att de behöver göra någon större förändring i vanor kring hemarbetet så meddela mig eller Kristin, annars säger vi nu att för enstaka dagar (läs en gång per vecka) kan ni komma in till jobbet utan att meddela, givet att ni tänker på de generella rekommendationerna. Tänk också på att de som måste vara på campus regelbundet, t.ex. lokalvårdare, kan tillfälligt behöva stänga av toaletter för att kunna städa och samtidigt utföra sitt arbete med säkrat avstånd. Möten kommer regelmässigt i första hand ske digitalt. Vi kommer att ha många utvecklingssamtal och lönesamtal i höst och dessa bjuder vi in till digitalt, liksom IR, arbetsmiljgögruppen och IPKL-möten. Behöver ni ses i arbetslag av olika slag, eller i handledningskonstellationer, är det möjligt att planera att vara på campus.
Om någon behöver företa en resa så kontakta mig så vi kan göra en gemensam prioritering och riskbedömning. Några internat är planerade under september och här har vi sagt att vi uppmuntrar resor på smittsäkrast möjliga sätt. Det är också mycket viktigt att alla som arrangerar och ansvarar för möten av dessa slag är måna om att inte utestänga de som inte kan delta. Det gäller att inte pressa på så att man förleds förtränga ”minsta symptom” utan verkligen har möjlighet att stanna hemma vid t.ex. lite ont i halsen. Detta möjliggörs genom att erbjuda hybridalternativ. Svante Eriksson kommer att föreläsa om hybridlösningar under uppstartsdagarna – passa på att utnyttja möjligheten att lära mer om detta.
Blev något klarare? Jag hoppas det. Annars får ni höra av er till mig och fråga, precis som vanligt!