Julbord med IPKL

Den 13 december kl 12 (obs, alltså lunchtid!) kommer vi välkomna er alla medarbetare på en förhoppningsvis fin och stämningsfull julmåltid på Chalmerska huset, bara en kort promenad från Pedagogen. Det blir inget IPKL-möte den dagen, utan lunchen är mötet, men se till att ha början av eftermiddagen fri så ni hinner sitta i lugn och ro. Inbjudan med anmälan kommer senare.

/Ledningsgruppen

HEM

Glädjen när vi ses för första gången IRL! (och mer om aktuell coronainfo)

Här är jag på exkursion ut i IRL för andra gången den här terminen, och kolla in vilken fullträff – i fikarummet lyckas jag stöta på fyra kollegor jag ALDRIG tidigare träffat live (och några som jag faktiskt har träffat, men ack så kul att återse :-)). Så mysigt och roligt!!

Det var roligt att vara tillbaka på jobbet, men det var också kyligt! Jag har skrivit till campusservice och påpekat detta. Hoppas det går att göra något åt, men jag vet att problemet har funnits länge. Det är en följetång med B-husets inomhusklimat. Jag kan meddela när jag fått någon respons om status på arbetet just nu.

Vi kämpar på med omställningen till campus. Vi ägnade en del av IPKL-mötet i måndags till att diskutera. Det som har hänt sedan dess är att det nu lagts upp information till medarbetare och studenter på webben, och när det nu finns kom vi fram till att fakulteten inte kommer göra något utskick. Vi kan istället hänvisa till denna skrivning:

https://medarbetarportalen.gu.se/aktuellt/coronaviruset/till-dig-som-chef/rad-till-medarbetare-och-studenter/

Här framgår tydligt: ”Stanna hemma vid symtom och följ Folkhälsomyndighetens råd om testning”. Vi tog upp vid mötet i måndags om vi har ansvar för att avvisa en student som kommer till campus och verkar sjuk. Det som gäller är eget ansvar – alla behöver själva läsa aktuella råd, och det enda vi kan göra är att hänvisa till dem. Det som kan bli svårt, som vi också tog upp i måndags, är frågan om obligatoriska moment, där formuleringen på medarbetarportalen nu är följande:

Obligatoriska moment kan bidra till att personer med mildare symtom upplever det som svårt att stanna hemma. Universitetet uppmuntrar till, om det är möjligt och rimligt, att erbjuda digitala alternativ så att medarbetare kan delta på distans och alternativt examinationstillfälle i anslutning till ordinarie tillfälle.

Det jag sagt om ”möjligt och rimligt” är att vi inte kan starta ett större utvecklingsarbete för att ha dubbla upplägg eller krävande hybridlösningar. För det saknas resurser. Det måste göras bedömningar för varje kurs om vad som går att göra, och här får ni vända er till mig om ni behöver rådgöra. Jag har mycket stor tillit till att ni finner de bästa och klokaste lösningarna!

Det som nu är sagt, i tillägg till den information vi tolkade för två veckor sedan, är den hänsyn vi ändå måste ta till de personer som är i riskgrupp. På medarbetarportalen står nu, i råd till studenter:

Du som ingår i en riskgrupp enligt socialstyrelsens definition kan behöva individuella anpassningar. Examinator beslutar om eventuella anpassningar med kursplanen som utgångspunkt.

Hit räknas exempelvis gravida. Inte heller här är det lätt att komma med ett generellt svar på hur vi löser en uppkommen situation. Har ni studenter som hör av er, och ni har svårt att se hur ni kan lösa alternativ för examination, hör av er till mig!

Och för övrigt: Hoppas vi snart ses i korridorerna igen, det var verkligen en energikick att heja på folk!

/Cecilia

Vikarierande utbildningsansvarig: Jan Landström

Ledningsgrupp som håller humöret uppe, trots sjukdom

Längst uppe till vänster ser ni Annika Edenholm, ordinarie utbildningsansvarig, som nu är sjukskriven på heltid under en tid. Rakt under henne på bilden finner ni Jan Landström som nu vikarierar för Annika. Han är anställd fram till årsskiftet och sitter bland annat i BUGA för IPKL:s räkning. Jan har tidigare hjälpt oss på IPKL under förra hösten, och innan dess var han utbildningsansvarig på granninstitutionen IDPP under många år.

Som ni ser är vi fortfarande i zoommöte. Vi har bestämt oss för att hålla kvar i vår coronapräglade rutin att ses på zoom tre dagar i veckan: måndagar, tisdagar och torsdagar kl 8:45. Även om vi nu har möjlighet (och skyldighet i viss utsträckning) att vara på campus gäller det att ta vara på det vi lärt oss av det senaste årets digitala erfarenheter – dessa rumsligt flexibla morgonmöten är en sådan positiv erfarenhet för oss. Vi ser dock fram emot att vi kommer att ses på IPKL-möten längre fram i höst, även om mötet nu i oktober blir på zoom.

/Cecilia

Efter IPKL-mötet om införandet av Canvas och Ladok – vad händer nu?

Vid IPKL-mötet i september hade vi en gemensam uppföljning och utvärdering av införandet av Ladok och Canvas. Stort TACK till alla som deltog och bidrog med era erfarenheter och kloka tankar inför framtida systemutrullningar. 

Vad har då hänt med alla synpunkter som kom in och vad blir nästa steg? Jo, nu har Birgitta, Michael och jag gjort en gemensam genomgång av allt som lyftes upp, både det som rörde själva införandet och den del som handlade om behov av kompetensutveckling, och försökt placera det under några olika rubriker för att lättare kunna arbeta vidare med materialet. Redan vid vårt första möte kunde vi se att det är några utvecklingsområden och kompetensutvecklingsinsatser som många lyfter fram som särskilt viktiga. Vissa kommer vi att kunna ta med oss till de olika forum vi deltar i för att påverka på både fakultets- och GU-nivå, till exempel de frågor som handlar om systemutveckling och systemintegrering, centrala supportfunktioner och önskemål om gemensamma utbildningsinsatser. Andra områden får vi arbeta med mer internt på IPKL till exempel genom att nivåanpassa utbildningar när vi inför ett nytt system och titta på hur vi kan skapa bättre strukturer och mallar för att underlätta arbetet i systemen. Vi kommer att ha anledning att återkomma till flera av dessa frågor framöver. 

Presentationen vid IPKL-mötet den 6 september. 

Sammanställning av de synpunkter som lämnades i padlet:

I det här sammanhanget vill vi också passa på att slå ett slag för de utbildningar och enskilda handledningstillfällen som erbjuds i Canvas samt manualer och support som finns för Ladok:

Utbildning i Canvas – Medarbetarportalen (gu.se)

Ladok – Medarbetarportalen (gu.se)

Hälsningar,

Kristin – administrativ chef